Gallery House reveals itself more as part of the movement through spaces. Here, Workroom carve a series of expressive, sculptural forms as an offering of enduring relevance and elevated living.

Through a layered approach, the home focuses light in certain areas to create illuminated internal spaces, while in others, the connection outward remains more discreet. As an almost play on contrasts, the inside and out and the open and closed elements throughout are contained. There is a real discernment in place about the compression and release of the internal volumes and how they relate to the corresponding functionality.

estliving gallery house workroom 02
estliving gallery house workroom 03

With a public-like foyer and entry space, anticipation builds upon arrival, ensuring a private home feels concealed from the streetscape.

estliving gallery house workroom 16

Forms and finishes are inserted without being covered again by another material, allowing a more honest reveal. An additional softening layer is then created using other, more complementary surfaces. Timber and its warmth connect to the surrounding landscape, along with the linen drapery that adds a natural touch.

The plush floor coverings underfoot and the collection of textiles used in the furniture pieces throughout complete the picture and start to embody the familiar feeling of home. While the original interactions with the home hint at it being a public building or gallery, the overall stateliness is converted through more recognisable residential cues once within.

estliving gallery house workroom 19
estliving gallery house workroom 13

Wanting to remain private while adding an element of the unexpected, the clients requested both pared-back refinement and a generous scale combined with an enclosed feeling of retreat. Using rich materials and embedding a crafted approach makes the contemporary home feel effortless yet meticulously curated.

Spread over two generous levels, Gallery House directs light to align with the home’s internal comfort and orientation, using the architecture as a responsive device. Workroom propose a home that sits disconnected from the streetscape as its own unique and heightened destination.

estliving gallery house workroom 07
estliving gallery house workroom 06
estliving gallery house workroom 11
estliving gallery house workroom 10
estliving gallery house workroom 21
estliving gallery house workroom 20

est living gallery house workroom 2
estliving gallery house workroom 28
estliving gallery house workroom 27

estliving gallery house workroom 01

The post Home Tour | Gallery House by Workroom appeared first on est living | exceptional living.

©