Through a mindful collaboration, Swedish flooring specialist CHEVRON and Nineties Studio have jointly brought to life the Studio Stool. Designed by Nineties Studio and crafted from European forestry wood collected by CHEVRON, this robust stool showcases distinctive features through its visible details and unique structural elements.

Studio Stool: A Collaboration Between CHEVRON and Nineties Studio

The construction of the white ash follows the same method used by CHEVRON – a family business run by father and sons – to craft their wooden floors. This involves a distinctive three-layer lamellar structure that ensures stability without compromising the authentic feel of solid wood. White ash embodies the enduring cornerstone of Nordic design — clean and calm, yet sturdy and very much alive.

Studio Stool: A Collaboration Between CHEVRON and Nineties Studio
Studio Stool: A Collaboration Between CHEVRON and Nineties Studio

The Studio Stool draws inspiration from enduring woodwork, designed to stand the test of time and embrace the beauty of imperfections. Every Studio Stool has its own unique marks, hues and nuances thanks to wood that would otherwise go to waste. Crafted from exceptionally durable white ash, this piece of furniture becomes a steadfast companion for generations.

Studio Stool: A Collaboration Between CHEVRON and Nineties Studio


Stemming from a desire to blur the line between flooring as a construction material and its role as a distinctive piece of furniture, an integral part of every home, Douglas Bergh, owner and creative director of CHEVRON explains further .’ We had a clear idea that the piece of furniture should showcase the heavy, solid feeling of our three layer flooring while also using waste material. Nineties Studio turned our vision into reality by designing a stool, with a wide range of applications like a side table, bed table or just a piece of art. The ease of use was something very important.’

Studio Stool: A Collaboration Between CHEVRON and Nineties Studio


Photography by Osman Tahir Studio



©