Inglis Architects’ ‘DS Residences’, located in Melbourne’s South Yarra, emerge as two distinct homes united by a striking yet understated material palette.

Standing proudly on a verdant corner site, surrounded by stately Victorian homes, the building draws focus with its impressive two-storey structure, marked by white off-form concrete and black steel-framed windows. Obscured to passers-by, the building consists of two residences, each emulating a full-scale contemporary home.

Rather than taking the conventional approach of designing two conjoined townhouses, Inglis Architects opted to create two generously sized single-storey residences stacked atop one another, each with their own entrances and unique characteristics.  “It’s a complex, well-considered design that appears effortlessly simple,” Inglis Architects director Charlie Inglis says.

“Each home’s respective entrance reveals the exceptional character of the interiors,” Charlie says. The entrance to the ground-floor residence is marked by a striking arched stainless-steel door, complete with custom-made brass door handles. In contrast, access to the upper-level apartment is granted via an exterior stairwell.

est living ds residence inglis architects 10

Home Tour | DS Residences by Inglis Architects
ClassiCon Bow Coffee Table No.3

Home Tour | DS Residences by Inglis Architects
Minotti Andersen Sofa

The ground-floor dining space features Driade Costes chairs, while the living space features the ClassiCon Bow coffee table and Minotti Andersen sofa.

est living ds residence inglis architects 05

Internally, Inglis Architects exercised the same level of restraint as the exterior when it came to material selections. A base palette of pale timber floors, fresh white walls and light natural stones is interspersed with eye-catching metallic elements, complementing the ground-floor entrance. These elements, Charlie says, are “designed to come alive as they age.”

At the northern end of each home lies an expansive open-plan living area that seamlessly connects the kitchen, dining and living spaces. “Made for those who love to entertain, these flowing spaces invite natural light in not only from the north but also the east and west,” Charlie remarks. 

Both homes are enveloped by greenery, with Inglis Architects collaborating with the client to design the landscape. The ground floor features a lush garden that embraces every aspect of the building, as well as a private kitchen courtyard that creates the feeling of being immersed in nature. The upper level, perched amid the treetops, extends the landscaping and offers a terrace with sweeping views of the Melbourne skyline.

est living ds residence inglis architects 12

The ground-floor kitchen overlooks a private courtyard through black steel-framed windows. The space features the SP01 Thomas bar stool and a vintage mid-century Italian pendant light.

est living ds residence inglis architects 16

est living ds residence inglis architects 17

The building draws focus with its impressive two-storey structure, marked by white off-form concrete and black steel-framed windows.

The post Home Tour | DS Residences by Inglis Architects appeared first on est living | exceptional living.

©