Located on the traditional land of the Yuin People, Bermagui Beach House by Winter Architecture connects interiors and architecture with the surrounding landscape and water vistas beyond.

Melbourne-based firm Winter Architecture sought to unify the relationship between the client and their surrounding environment through a  dramatic yet sympathetic design. The result creates a tranquil beach home that is both sensitive and hardy through a tactile material palette that echoes the gum trees and waves breaking at the water’s edge.

Bermagui Beach House by Winter Architecture

Bermagui Beach House opens out entirely to the glistening vistas; Tait’s Linear sun lounge and bar stool offer a moment to pause and soak it in.

The beach house can be found overlooking Bermagui Beach on New South Wales’s Sapphire Coast, perched on a clifftop bordering Bermagui’s famed Blue Pools. Winter Architecture were brought on board to reinvent an existing weatherboard shack that had been in the family for decades.

With this classic style of Australian architecture front of mind, the beach house was completely redesigned, fusing informal character with clean minimalism. Timber cladding ensures this aesthetic, with the coastal home featuring openings on each façade to embrace the proximity to the lush, native garden. The structure features three pavilions and sits on the rear boundary of the site to engage the full scope of the landscaping while orientating to the ocean vistas through sliding timber screens.

“Interiors feature a carefully curated palette of white surfaces, soft sand, timbers and robust brickwork; an elegant minimalist iteration of rockpools, beaches and cliffs nearby.”

 

– Winter Architecture director Jean Graham

Bermagui Beach House by Winter Architecture

Screenwood timber batten screens allow for light while still providing privacy.

At the northernmost point, the main living pavilion centres itself towards the views. An open-plan kitchen spills into dining, dropping into the living room with a sofa filling the space. Designed with ample room for extended family to join year-round, an Obliqa Ergo Focus suspended fireplace anchors the room.

This sentiment of bringing people together is echoed in the addition of a guest pavilion, connecting to the main building through a glazed link. Flexible rooms can turn into guest bedrooms, opening out into the sheltered courtyards, while the palette of silver timber and white tiles continues throughout the beach house.

The Bermagui Beach House exterior features darker, durable timber cladding, set to weather and age in time and evocative of the raw dune-like landscape. However, the light paving begins outside, connecting to the interior in a deliberate consciousness of contemplative spaces and purposeful transitions.

As Winter Architecture narrate, this is a home to be explored entirely barefoot. Bermagui Beach House is a calming counterpoint to the rugged coastal environment and a restorative base for family getaways.

Bermagui Beach House by Winter Architecture
Bermagui Beach House by Winter Architecture

In the bathroom, Brodware tapware adorns the Wood & Water custom timber bath.

Bermagui Beach House by Winter Architecture
Bermagui Beach House by Winter Architecture

Bermagui Beach House by Winter Architecture

Woodform timber cladding ensures the Bermagui Beach House will age into its encompassing landscape, respectful of the weatherboard shack vernacular.

The post Home Tour | Bermagui Beach House by Winter Architecture appeared first on est living | exceptional living.

©