Casa Rubens

Comprehensive rehabilitation of a single-storey house located at the foot of Monte Abantos, in San Lorenzo del Escorial. Conceived as a weekend home for a young couple from Madrid with two children, it takes the summer homes of Cadaqués from the 1950s as a reference. The premise was to create a warm and welcoming home, where in addition to recreating a subtle idea of what we understand as the Mediterranean, color was the other protagonist. Color as the guiding thread of a house that is designed to host friends and artistic presentations on a regular basis. The new distribution divides the volume in two, giving rise to a double-height unitary space that houses the living room-dining room-kitchen, and a study on the mezzanine that is accessed through a sculptural spiral staircase. The other half of the volume houses three bedrooms, two bathrooms and a small double-height distributor that allows direct interaction with the mezzanine and its natural lighting.
Once again, an inspiring and dramatically colourful project by Estudio Reciente. Photos: Asier Rua.

Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens
Casa Rubens

©