Once you’ve spent a bit of time with Bailey Meredith, you realise it’s a no-brainer that she’d have created a chic dwelling for herself and her husband Ali Williams in West Auckland. With a background in fashion, and with the towel brand, Baina, she co-founded stocking the shelves at big-name international outlets Liberty, Nordstrom and Goop, there’s seemingly little she touches that doesn’t become beautiful.
In the lush, bush-clad hills of Titirangi, Bailey and Ali’s two-bedroom, white-brick home is threaded with contemporary simplicity. Its interior fuses artwork, furniture and ceramics from near and far with a pared-back palette that calls to mind Californian cool. However, it wasn’t always so desirable.

TOP Ali, Bailey and Gruff the dog on their back deck designed by Jared Lockhart, with August chairs and an August side table by Serax from Simon James behind them. Bailey says they really enjoy living in Titirangi. “We love taking Gruff to Piha Beach, and being far enough from the city that it’s quiet, but close enough that I can whip in and meet a friend for a wine or a pilates class. It’s the perfect balance.” ABOVE Bailey heeded the advice of a friend when it came to lighting. “She said that in a living room, you don’t actually need lots of ceiling lights, so we’ve used a Spar floor lamp by Jamie McLellan for Resident, a Semi pendant by Gubi and an Arch wall light by Snelling, but no downlights.” A Valley sofa by Jardan and Isabella chairs by Simon James gather around a vintage travertine coffee table, on a reworked vintage rug also from Jardan.

Bailey and Ali were in their late twenties when they bought the two-bedroom house in 2013. “We wanted to get on the property ladder but it was at a time when the market was getting crazy,” she says. “We’d view a house, and it’d be gone by the end of the day. We saw this one at 7pm one night in June. It was pitch black outside — you needed a wild imagination to see any potential in it.”
Inside, black carpet covered the floor, a wall enclosed the tiny kitchen, and a black feature wall dominated the living room, where the heavy drapes stunk of stale cigarette smoke and a modular leather sofa took up almost the whole space. “You had to climb over it to get to the kitchen,” says Bailey. Nevertheless, the couple weren’t about to let another home slip through their fingers, so because this purchase was a more accessible private sale, they went for it. 

TOP HBC Joinery made this wall unit, and the kitchen and bathroom cabinetry, providing craftsmanship that Bailey deems “amazing”. Arranged on top — in front of a framed photo of the couple on their wedding day and above Ali’s record collection — are decorative items including (from left) a timber bud vase by Walk In The Park, a vintage clay vase and a Hollow vase by Margi Nuttall. The couple painted these walls in Porter’s Paints Cashmere to lighten things up. ABOVE Archie the cat snoozes on the sofa — “My big investment purchase”, as Bailey calls this piece. The Offset stool used as a side table is by Philippe Malouin for Resident from Simon James. “The way Ali and I work is he might sit on the couch while I’m in the kitchen or I might sit at the dining table while he cooks dinner, but we’re in conversation,” says Bailey of their day-to-day at home. “That meant we wanted to create a nice flow in the living area. We didn’t like how locked away we were from each another in this tiny house before, and it was just unnecessary.”

Within 24 hours of getting hold of the front-door key, Bailey pulled down those filthy curtains. “For the first six months, we lived with newspaper on all of the windows because we couldn’t afford to replace them,” she says. Ali was curious to see what was under the carpet and discovered polished floorboards after pulling it up. “They were yellow and shiny from the polyurethane, but they were in perfect condition,” says Bailey. “That was the start of uncovering what this house was.”
A move to Melbourne in 2017 saw Bailey take a job with Australian furniture brand Jardan and her and Ali rent out the house. Two years later, they were back in New Zealand. They explored the market in search of a bigger home, only to decide they couldn’t afford it and the size of this one would suit them just fine. “We thought, ‘Let’s make this house something cool.’”

TOP Floor-to-ceiling walnut-veneer cabinetry replaced a window in this generous but well-used space. “I always wanted stainless steel,” says Bailey about the utilitarian benchtop and splashback. “We were set on a minimal look and didn’t want a join in the benchtop, so that was a challenge when it came to bringing in the L-shaped piece. Seven guys attempted to place it, but ended up having to cut some of the wall to get it in without disturbing the cabinetry!” Bailey kept the handles here to a minimum as well, using D Pulls by Häfele only where strictly necessary. The appliances are by Fisher and Paykel and Westinghouse, and the Elysian mixer is from ABI Interiors. ABOVE Here, a leggy DuraStyle vanity by Durafit is teamed with Milani tapware from ABI Interiors. The ceramic wall and floor tiles from Artedomus have a matte finish that Bailey sought to sync with the look of the Oasis freestanding bath by Concrete Nation, and the walls are in Porter’s Paints Cashmere to match the other main rooms in the house. On the vanity and Grab 90 rails by Avenir from Plumbline are organic cotton towels by Bailey’s own luxury brand, Baina.

The 102m2 dwelling’s front door greets you in a gorgeous glossy green before opening onto a foyer. On one side is an open-plan living, dining and kitchen space that’s in sync with a connecting deck. The two bedrooms, bathroom and laundry are on the other.
Opening up the living area to enhance its sense of space was key to reimagining this house, so the couple’s friend, architectural designer Zoe Fahey, helped reconfigure it. In a build led by Fortified Construction, the partition walls were removed, freeing the kitchen from its confines. The new kitchen is informed by Scandinavian design. Neutral and clean-lined, it features walnut-veneer cabinetry that runs from floor to ceiling and below the stainless steel bench and splashback. Downlights rather than pendants were installed here so as not to draw undue attention to the low ceiling.
Removing the home’s back door extended the bathroom’s footprint. In terms of the décor in this space, Bailey kept it visually in line with the home’s overall palette. “We wanted the same materiality to flow through the entire house, so the bathroom’s white concrete bath blends with the ivory of the walls throughout, the walnut-veneer cabinetry mirrors that in the kitchen and the sage shower tiles reflect the green sofa.”

TOP The main bedroom is painted with Porter’s Paints Gardenia. On the bed with linens by Deiji Studios is a Globe cushion by Klay. The Lens Block Lumen lamp is by Snelling. ABOVE “It’s easy to clutter up a deck with handrails and balustrades, but then it can look like a cage,” says Jared. “The idea here was to split the deck at different levels — lounging on one and dining on another — with steps in between.” Planter boxes filled with low-maintenance plants (including herbs and citrus in close proximity to the kitchen) divide the space, removing the need for balustrades. Alongside all this, the front door is in Dulux Dark Rainforest; the exterior of the home is in Aalto Iota.

Continuing the minimalist feel outside, a deck extends from the dining zone’s bifold doors into the sloping garden. Cascading down the hill, the deck was on Bailey and Ali’s wish-list, and to master it, they reached out to landscape designer Jared Lockhart. Planter boxes at the edge of each level eliminate the need for balustrades, keeping the look open.
The last step of the renovation was painting the red-brick exterior white for that California vibe. The finished result is a testament to this couple, who have undoubtedly won the toss between searching for a larger dwelling and making the most of what they’ve got.

Words Catherine Steel
Photography David Straight

The post At home with Baina co-founder Bailey Meredith appeared first on homestyle magazine.

©