I work and basically live in my greenhouse in the summer. I adore it but this space is pretty epic. Everyone needs a room in the garden. Trust me.

A Room in the Garden is part garden folly, part “other space”. It is intended to relieve the congestion of the urban home and provide a space for family members to work, play, read, sleep or to enjoy a moment of peace and quiet. Packed with innovation, it is designed as both product and building. It is intended to be simple enough for self-build assembly and reassembly, coming as a flat pack kit of parts, fully fabricated on a CNC machine. The geometry of the architecture is an interplay of changing geometric forms. The octagonal wall structure rises to form a hexagonal roof which then frames a square skylight. The main timber columns that support the walls converge to form a truss like structure that supports the roof. In so doing they give a heightened sense of verticality and therefore both a greater sense of space and an aesthetic reinforcement of the underlying geometry of the structure. Designed by Studio Ben Allen.

Photography: Ben Tynegate / Structural Engineer: Format CNC cutting: Hub Workshop / Installation: Sullivan & Co / Landscape Design: Daniel Bell Landskap

©