Stadswoning Townhouse by TJIP



We explore the home of TJIP interior architect Thomas Meeschaert, a gently layered residence at the heart of Ghent, Belgium.

Belgian design studio TJIP know how to create an illusion of space in their petite residential projects. As demonstrated in est magazine issue #28, TJIP’s lead designers Jakob Vyncke and Thomas Meeschaert design confidently minimalist interiors that feel larger than they are, void of clutter and spoilt for natural light.

This time interior architect Thomas invited us inside his own recently completed home in Ghent’s city centre, the Stadswoning Townhouse. Enjoying close proximity to the city’s cultural highlights, his soft and tactile home also provides perfect respite from the hustle and bustle.

Stadswoning Townhouse by TJIP

“We wanted to build a small house that has a great feeling of space, so we worked around daylight. Every corner of our house feels spacious and light,” Thomas said. The designer also wanted to create a cosy feeling at night, to really escape from busy city life.

Both Thomas and his partner work a lot from home, so the designer prioritised these study spaces and their access to natural light. “By thinking through the spaces and only building the needed rooms we are very satisfied with the result of our home. Access to daylight while we work makes us both happy,” Thomas said.

Where little is on display, the home comes together with a restrained material palette. Thomas used the same red bricks from the façade for the garden walls and terrace at the rear, as well as concrete, Douglas Pine from Dinesen and white marble inside. These materials are layered with full-height, floating curtains and clay-based paint consistent in every room. “All of the materials are natural, which was very important to us…It makes our house feel natural,” Thomas said.

Stadswoning Townhouse by TJIP

Thomas said by choosing only a few materials and combining them in every room, the house feels as one concept. “The rooms flow easily into each other,” he said. Nordic gold lighting, black bathroom and kitchen fixtures and steel frame doors cement the classic atmosphere of the home.

When asked why his home is unique, Thomas said there isn’t a home in the middle of Ghent that feels so spacious and natural. A lesson in subtlety, the Stadswoning Townhouse shows us that living small doesn’t have to feel so.

Stadswoning Townhouse by TJIP
Stadswoning Townhouse by TJIP
Stadswoning Townhouse by TJIP

Stadswoning Townhouse by TJIP

The post Stadswoning Townhouse by TJIP appeared first on Est Living Free Digital Design Magazine.

©