Sharvari is a beautiful house located in Satara, Maharashtra, India, designed by renowned architect Mayur Gandhi. The house is a unique blend of traditional and modern architecture, boasting a spacious frontage and an ‘angaan’ entryway with a tulsi vrundavan at its center.

The clients brief emphasized convenience, which is why the kitchen has been designed with minimal use of materials, and the south side of the building is kept dead to avoid glare while the exposed brick wall in the living room and dining area offers an aesthetical touch. For a more interactive approach, a foldable staircase with a skylight has been included.

The house also offers amazing views of the Ajinkyatara fort located nearby, so the designers have included a full glass façade in the master bedroom to capture the mesmerizing view and a terrace which overlooks the verandah below. There is also an upper lobby area and a multipurpose hall opening into a huge open terrace, as well as a mini bar framing the sunset view of the fort.











About Sharvari

Sharvari: Fusing Vernacular and Modern Architecture in Satara, Maharashtra

A design brief to create a home that exercises an interesting fusion of both vernacular and modern architecture in Satara, Maharashtra, India resulted in a bungalow with an enlarged frontage due to an adjusted setback that merges with the existing road. A traditional entryway featuring a tulsi vrundavan at the center was included at the client’s request. The pooja room was designed on the east side, complete with a skylight to create a play of light and shadows in the morning. A foldable staircase skylight was also included.

Creating a Minimalistic Design

The kitchen was designed with minimal use of materials to make it convenient to use while an exposed brick jail was included to avoid the glaze of the west façade. This exposed brick wall became a feature wall that was visible in both the living room and dining area, creating an interactive atmosphere. White, brick, and stone were used to provide an aesthetical touch, with a monolithic stone wall forming the garage of the house. The south side was kept dead to avoid glare, with a cuboid carved out to break the monotony of the façade.

Capturing Views with a Full Glass Façade

The master bedroom was designed with a full glass façade to capture the view of the Ajinkyatara fort to the west. The terrace of the master bedroom overlooks the verandah below, connecting the ground and first floors. A reading section was designed on the upper lobby area to connect the children’s room and master bedroom, while a multipurpose hall on the first floor opens into an open terrace on the east side. Finally, a mini bar was included on the south west side to frame the sunset view of the fort.

Photography by Pranit Bora

Visit Mayur Gandhi

The post Sharvari by Mayur Gandhi first appeared on HomeAdore.

©