West elevation render. Image Courtesy of VA

West elevation render. Image Courtesy of VA

Zaha Hadid Architects have released images of their proposed redevelopment of the historic Mercury House, situated in the tourism and entertainment center of Paceville on Malta’s east coast. An extensive renovation to the existing structure will see the integration of residential apartments, a boutique hotel, and a range of public spaces and amenities.

The boldest addition to the derelict heritage site will be a 31-story tower, rotating as it rises in response to different functional programs. The resulting form seeks to instill “a sense of dynamism within its silhouette that changes when viewed from different directions around Paceville.”


West elevation render. Image Courtesy of VA

West elevation render. Image Courtesy of VA

East elevation render. Image Courtesy of VA

East elevation render. Image Courtesy of VA

Built in 1903, Mercury House sits on a 100,000-square-foot (9,500-square-meter) site which also hosts two Cold-War-era underground vaults. Designed in collaboration with local architect Annamaria Attard Montalto, the restoration project will see the old facades returned to their original height, and historic interiors reinstated as gathering spaces and an entrance to the apartments and hotel.

The major renovation work is founded behind these restored facades, defining the historic building as the main anchor for a new public piazza. Rising from the historic site, a 31-story tower of residential apartments and a hotel is conceived as two vertically-stacked volumes, rotating as they rise in response to changing functions.  


Night render. Image Courtesy of VA

Night render. Image Courtesy of VA

The lower nine floors contain residential apartments, sitting above the historic structure to reduce building footprint while aligning with the existing urban fabric of Paceville. The upper nineteen floors contain a boutique hotel, orientated towards the Mediterranean to offer guests sweeping views towards Malta’s azure sea. Between the two stacked volumes, three transitioning floors accommodate the tower’s realignment while housing a series of dramatic spaces, including the hotel’s reception lobby, and an outdoor pool.


Swimming pool render. Image Courtesy of ZHA

Swimming pool render. Image Courtesy of ZHA

The realignment of the upper floors serves to reduce solar gain while adding a sense of dynamism to the silhouette. The tower’s insulated façade also seeks to enhance the scheme’s thermal performance, with limited glazing on areas of significant direct sunlight, and the incorporation of solar shading.  


Piazza render. Image Courtesy of VA

Piazza render. Image Courtesy of VA

Pavilion render. Image Courtesy of VA

Pavilion render. Image Courtesy of VA

The tower forms part of almost 270,000 square feet (25,000 square meters) of renovation and redevelopment to be undertaken. Adjacent to the building footprint, a piazza is incorporated into the site with civic amenities such as cafes, shops, seating, and water features. Overlooking the piazza, a new café pavilion features soft curves and transparent facades, accentuating the solidity of the Mercury House.

News via: Zaha Hadid Architects

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Location: St George’s Road, St Julian’s, Malta
  • Architect: Zaha Hadid Architects
  • Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
  • Project Director: Manuela Gatto
  • Design Associate: Jakub Klaska
  • Project Architects: Alberto Barba, Carolina Lopez-Blanco, Kutbuddin Nadiadi, Yevgeniya Pozigun
  • Project Consultants: Branko Svarcer, John Simpson
  • Project Team: Houzhe Xu, Jung Yeon Kwak, Mark Winnington, Alejandro Garcia Gadea, Catherine Mccann, Evgeniya Yatsyuk, Olga Yatsyu, Tachelle Spiteri, Yazhu Liang, Yun Zhang, Julian Lin, Sai Prateik Bhasgi, Li Jin, Reza Karimi, Jose Alberto Mariano Machon, Matthew Johnston, Mattia Gambardella
  • Interiors Lead: Kar-Hwa Ho
  • Facades Lead: Tomasz Starczewski
  • Retail Pavilion Project Architect: Gerhild Orthacker
  • Retail Pavilion Project Team: Mikhail Desyllas, Evgeniya Yatsyuk, John Simpson
  • Concept Design Team: Jakub Klaska, Benjamin Sachs, Evgeniya Yatsyuk, Nan Jiang, Hose Pareja-Gomez, Aleksandra Mnich, Garin O’Aivazian, Chao Wei, Damiano Rizzini, Mu Ren, Karoly Markos, Nicholette Chan, Seungho Yeo, Carolina Lopez-Blanco, Ashwin Shah, Claudia Doner, Tetsuya Yamazaki
  • Project Administrator: Nastasija Hahonina
  • Graphic Designer: Silviya Barzakova
  • Cluster Director: Charles Walker
  • Local Architect: Annamaria Attard Montalto, Malta
  • Facade And Glazing Engineers: Werner Sobek, UK
  • Lighting Engineers: Bartenbach, Austria
  • Vibration And Acoustics: ARAU ACUSTICA, Spain
  • Structure: BAC Engineering Consultancy Group, Spain / Evolve Consulting Structural and Civil Engineers, UK
  • Mep Engineers: ECL Consulting Engineers, Malta
  • Fire Protection And Life Safety: Atelier Ten, UK
  • Planning Consultants: ERSLI Consultants, Malta
  • Restoration Consultant: Perit Marie Louise Caruana Galea, Malta
  • Waste Consultant: Desiree Descent
  • Landscape Consultants: Medisun, Malta
  • Wind Loads / Pedestrian Comfort: RWDI UK, UK
  • Virtual Reality Studios: VRs
  • Geological Stability / Dust And Vibration Monitoring: Terracore, Malta
  • Project Management Consultants: Pmanage Ltd, Malta
  • Operational Monitor: Perit John Papagiorcopulo; Perit, Malta
  • Tourism Consultant: Mario Loporto, Malta
  • Visualisations: VA, Czech Republic
  • Pr And Marketing Consultants: PSD, UK
  • Client: J.Porelli Projects, Malta
  • Area: 24500.0 m2
  • Project Year: 2018

Continue reading…

©




 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: