© Integrated Studio

© Integrated Studio
  • Architects: Neumann Monson Architects
  • Location: Des Moines, IA, United States
  • Contractor: Hildreth Construction
  • Furniture Consultant: Projects Furniture
  • Area: 3800.0 ft2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Integrated Studio

© Integrated Studio

© Integrated Studio

This 3,800 sf residence, which occupies the top floor of a converted historic urban warehouse, balances the duality of the clients’ public and private lives through processional layout and spatial contrast. The design assigns bright, open social spaces to the perimeter and encloses private areas with dark tones and rich materiality. The juxtaposition provides the chiaroscuro of the clients’ extensive calligraphic art collection, writ large in space.


© Integrated Studio

© Integrated Studio

Entering the residence, daylight draws one through a compressed, enveloping vestibule out into the open living area. The airy communal space wraps the warehouse’s northwest corner, maximizing natural light and the expansive panoramic view. Dark-stained white oak piers cordon off its ends to provide enclosure and reserve views for the master bedroom and study, respectively.


© Integrated Studio

© Integrated Studio

Axonometric

Axonometric

© Integrated Studio

© Integrated Studio

Support spaces can be found in the interior of the unit, where lowered ceilings enhance experiential intimacy. Floors are radiant, polished concrete. Bathrooms are finished in marble slabs, marble penny tile, and pickled white oak. Lending pragmatic logic to an experientially-driven layout, low ceilings coincide with a dense network of existing duct banks, conduit runs, sprinkler pipes, and roof drains.


© Integrated Studio

© Integrated Studio

Continue reading…

©




Related Post: