© Pedro Kok

© Pedro Kok
  • Architects: 23 SUL
  • Location: Vila Ipojuca, Brazil
  • Architects In Charge: André Sant’Anna da Silva, Gabriel Manzi, Ivo Magaldi, Lucas Girard, Luís Pompeo, Luiz Florence, Moreno Zaidan, Tiago Oakley
  • Team: Anelise Bertolini, Leonardo Klis. João Miguel Silva, Carmem Aires, Chayene Cardoso, Fernanda Schelp, Lucas Menezes, Raquel Takamoto, Laura Castellari, Sofia Toi
  • Area: 210.0 sqm
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Pedro Kok
  • Construction Management: 23 SUL
  • Construction: Muchon Engenharia
  • Concrete Structure Design: Valter Neder Salomão
  • Steel Structure Design: Feitosa Estruturas
  • Interior And Lightning Design: 23 SUL
  • Fixed Furniture: Marcenaria Ideias e Projetos
  • Electrical Installation: Diminson Engenharia
  • Landscape Design: Arboreto – Claudio Mariutti
  • Acoustic Design: Modal Acústica
  • Studio Construction: Speed Dry
  • Lightning: Arquitetura da Luz
  • Furniture: Marcenaria Baraúna e Futon Company

© Pedro Kok

© Pedro Kok

Text description provided by the architects. The radical refurbishment of an old townhouse in Vila Ipojuca, São Paulo, has adapted the residence to the needs of a couple of creative industry professionals and their young daughter. The concept for this design was to improve as much as possible the lighting and ventilation of the house, giving fluidity to the spaces. The old and dark living room has been transformed into a musical studio, whereas the background of the residence was entirely refurbished: the kitchen was integrated into the living room and into an outside area with a small swimming pool.


© Pedro Kok

© Pedro Kok

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Pedro Kok

© Pedro Kok

The pink granite floor contrasts with the concrete blocks and furniture built with plywood panels. The narrow corridor on the side setback of the residence was covered with a glass roof under a metal grid, increasing sunlight significantly and transforming the external area in the upper floor into a balcony, integrated with the guest room and the TV room. The guest room is flexible: by shifting a set of sliding shelves, hung by rails in the ceiling, the space can be closed or integrated with the circulation area.


© Pedro Kok

© Pedro Kok

Section

Section

© Pedro Kok

© Pedro Kok

Additionally, a metallic reinforcement was made to the existing concrete structure of the house, allowing the construction of a third floor, containing barbecue, laundry and an experimental atelier.


© Pedro Kok

© Pedro Kok

Second Floor Plan

Second Floor Plan

© Pedro Kok

© Pedro Kok

Continue reading…

©






 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: