© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda
  • Collaborating Architect: Andres Barra Gallardo
  • Calculator Engineer: Mauricio Valdés Navarrete
  • Construction: Constructora Teuber

© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda

Text description provided by the architects. The construction is located in the city of Puerto Varas, Chile. It is very close to Llanquihue lake. However, the land does not have a direct view of the lake basin or the nearby mountain range. The job consisted of separating the main areas of a single-family house for five residents: a bedrooms area, an area for services and a third one destined for public spaces. Besides, the work included the challenge of permitting fluid circulation between such areas.


© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda

Exploded Axonometric

Exploded Axonometric

© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda

The first intervention criterion was to foster the potential views of the place by taking advantage of its best possible orientation. As the house is located longitudinally from east to west, having nearly all the living spaces facing the north was necessary so as to provide a good view of every place.


© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda

The second criterion was to place the house on the land, considering a small terrain slope, but not moving great amounts of ground. In that way, three sub-levels are created. These are joined by a central hall which contains a staircase leading to different areas. The ground floor is comprised of a semi-buried block of reinforced concrete with a thermal covering which holds the area of services, workshop and a suite for guests.


© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda

The second level comprises the master suite and the bedrooms for the three daughters of the family. In the beginning, the girls’ space consists of one bedroom and a playroom. Once the girls grow up, this area could be transformed into three identical bedrooms. 


© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda

The upper level comprises the living room, dining room, and kitchen. The latter includes a second family room planned as a home office for the girls’ daily life. By setting the public spaces in the upper floors, it is possible to have a view of LLanquihue Lake and Calbuco volcano, making these rooms the main ones of the house, in the meantime.


© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda

Section

Section

© Juan Eduardo Sepulveda

© Juan Eduardo Sepulveda

Continue reading…

©






 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: