H&M Påslakan i tvättat linneBeach House Company Plain white i 100% bomullsjersey – ”As soft as your favorite T-shirt”Dirty linen påslakan Animeaux.Ängslilja från IKEA – i extra mjuk tvättad bomullBeach House company Plain smoke.Bäddset i linne i mjuk gråbeige nyans från Granit, som även har det enkla fina linneöverkastet. Bilder lånade av Alicia Sjöström.Classic, lyxigt ekologiskt påslakanset i bomullsatin från Ogland.

Ovan är de sängkläder i linne- och olika bomullskvaliteter som vi provat under de senaste åren. Jag helt nyligen en fråga från en kollega vad som var skönast att sova i – linne eller bomull? En helt omöjlig fråga att svara på om man ska vara objektiv. Själv föredrar jag grövre strukturer och älskar linne och de tvättade bomullstrukturerna, medan min sambo myser som en kung i sängkläder i bomullsatin som ger känslan av en lyxig hotellbäddning. Så upplevelsen av komforten är ytterst individuell. Men så här ser våra omdömen ut:

Inlägget innehåller AD-links.

H&M Påslakan i tvättat linne, pris från 699 .- Jag har haft dessa påslakan sedan de kom och upplever att kvaliteten förändrats (till det bättre) de senaste åren. Prisvärd linnekollektion för den som önskar linnelooken. Men för känslan så föredrar jag Dirty Linens lyxiga Animeaux, pris från 2.195.- exkl kuddfodral. Älskar dessa melerade linnelakan som känns mjuka och smidiga samtidigt som de har en lyxig tyngd. En klar linnefavorit! Granit har också kommit med en ny linnekollektion, pris från 999.-  som känns fantastiskt mjuk och härlig. Jag har inte provsovit dessa sängkläder ännu, men väl bäddat med dem uppe på loftet i gästsängen i Attefallshuset. Känns väldigt inbjudande.

Så till bomullsseten – När jag första gången bytte mina dåvarande linnesängkläder från H&M mot Beach House companys bäddset i 100% bomullsjersey så var det verkligen som en dröm. Bäddset Plain White, pris från 1195.-. Jag bestämde att jag aldrig skulle bädda med något annat. De är otroligt mjuka och behagliga och slogan stämmer verkligen – ”As soft as your favourite T-shirt”. Den känslan. Till det negativa upplevde jag dock att de inte kändes lika nybäddar fräscha så länge som jag upplever linnet eller övriga bomullskvaliteter. Den grå tappade dessutom färgen relativt snabbt vid tvätt. Men som sagt. Mjukare och gosigare än så här blir det inte. Så till utvärderingens bästa budgettips. IKEAs påslakan Ängslilja i mjuk tvättad bomull, pris från 199.-. Ett av de absolut skönaste påslakanen enligt mig. Och stilmässigt blir de en mjukare övergång från den älskade skrynkliga linnelooken och skapar ett enkelt och inbjudande uttryck. Fin off-white nyans ger lite extra karaktär. Känns nybäddat fräscha länge.  Övergången från dessa till min sambos klara favorit, Oglands Classic påslakan, pris från 1 995.- känns enorm. Men bomullsatinen får man en lyxig hotellsovrumskänsla. Det känns verkligen som om det är kvalitet i varenda fiber – och stort plus för Oglands ekologiska förhållningssätt i alla led. Själv föredrar jag dock att sova i de lite rufsigare strukturerna i linne och tvättad bomull.

Så vad blev ställningen sammantaget?

Min sambos topp 3: Oglands Classic (han vill egentligen inte ha något annat, någonsin), men därefter kommer IKEAs Ängslilja följt av Beach House Companys jersey lakan.

Min topp 3: Dirty linen (Granits bäddset kan utmana i linneklassen, men jag har ju inte testat det ännu och jag är väldigt svag för Norrgavels vackra linne), IKEAs Ängslilja och Beach House Companys jersey

Slutsatsen: Vi får medla någonstans vid Ängslilja. Ett toppenbudgettips även om jag tror att man får vara medveten om att den mjuka bomullskvaliten slits ut i snabbare takt än linnet eller Oglands satin.

Har du någon bädd-favorit?

Här nedan är några bilder stylade med Ängslilja.

Enkel bomullslook i kombination med sammet. Me like! Min styling och foto Ragnar Ómarsson för Livet hemma.Här samma kombo i detta inlägg för Livet hemma. Fotograf Anna Malmberg.

©Loading...