Tips för att hitta en försvunnen inspiration

Inspirationssvackor. Så jobbiga, frustrerande och alltid känns de också evighetslånga.

Alla som är kreativa på ett eller annat sätt hamnar då och då i det mörka hålet där inspirationen känns helt försvunnen. Och när man är där känns det som att man aldrig kommer att hitta tillbaka igen. Tro mig, det händer mig ofta! Och det jag kommer att säga nu är inte det du vill höra!

(Observera, det här är mina egna knep för att komma ur svackan. De är inte vetenskapligt grundat och de kanske inte fungerar för dig men för mig gör de det (oftast). )

Virkad korg

Det bästa sättet är faktiskt att vänta ut svackan. Den är övergående även om det inte känns så. Ju mer du stressar upp dig över att inspirationen inte kommer till dig desto längre bort skjuter du din inspiration.

Vill du inte vänta ut din inspiration. Sätt dig då inte och leta efter inspirationen på internet. För där finns den tyvärr inte. Det enda det kommer att göra med dig är att du gräver dig lite längre ned, när du börjar titta på allt fint som alla andra har gjort och du börjar jämföra dig med andra. Gör inte det.

Sminkbord
Här hittar du inlägget om när jag målade om ett sminkbord.

Titta istället tillbaka på vad du själv har gjort. Har du Instagram, en blogg, eller brukar du fota dina pyssel med mobilen? Gå tillbaka till ditt eget arkiv. Bläddra och se vad du gjorde längre bak i tiden.

Städa, sortera och rensa i dina arkiv. När jag har en svacka i inspirationen där det kommer till att fota så brukar jag rensa och gå igenom mina tidigare bilder. Har jag en svacka i mitt pysslande rensar och sorterar jag i något kreativt skåp. Sorterar pärlor, städar bland tyger eller vad det nu kan vara.

Pysselrum

Genom att titta på det jag gjort tidigare och jämföra mig med mig själv istället för med andra så kan jag oftast se mina egna framsteg. Kanske kommer jag på något jag tänkt göra med just det där tyget som jag viker ihop och vips så blir jag sugen på att sätta igång igen.

Har du något tips på att komma ur en inspirationssvacka? Hur gör du? Eller hur skulle du vilja göra?

Inlägget Tips för att hitta en försvunnen inspiration dök först upp på Diagnos:Kreativ.

©