Expansive glass walls and a reflective mirrored shed
blissfully blend this home with its natural setting.

A shiny mirror-clad shed greets guests as they approach the house.

Minneapolis–based firm ALTUS Architecture + Design have designed a unique 2,850-square-foot residence in Woodland, Minnesota, by marrying glass-house architecture with a reflective “shiny” shed. The single-story property is primed for tranquility, as it sits on a peaceful woodland plateau and overlooks a lush wetland, as well as a calming lake in the distance.

High, glazed walls bring in plenty of natural light.

Plenty of natural light is brought into the home thanks to the high glazed walls.

Courtesy of Paul Crosby

The post-and-beam home’s exterior structure is comprised of dark-stained cedar wood and glazed glass that rests atop a stone base. 

The house is sited on wooded plateau overlooking a wetland and lake beyond.

The house is sited on a wooded plateau overlooking a wetland and lake beyond.

Courtesy of Paul Crosby

The entry to a corridor that leads to the bedroom wing.

Here’s a look at the entry to a corridor that leads to the bedroom wing.

Courtesy of Paul Crosby

Within this highly transparent façade are three wood-clad wings connected by corridors. The floor-to-ceiling windows frame the dramatic outdoor landscape and bring an abundance of light into the living areas. 

Art work along the walls of the hallway that connect the wings.

Artwork hangs along the walls of the hallway that connect the wings.

Courtesy of Paul Crosby

The open-plan living, dining and kitchen are located in the largest wing.

The open-plan kitchen, living room, and dining area are located in the largest wing.

Courtesy of Paul Crosby

The largest wing includes an open-plan kitchen, living room, and dining area. This space is connected to a shaded patio with a pergola, as well as an office than can also be used as a guest room. 

A patio that is accessible via the living room.

A patio with a pergola is accessible via the living room.

Courtesy of Paul Crosby

The glossy white kitchen gives the open-plan living space a clean and modern look.

The glossy white kitchen gives the open-plan living space a clean and modern look.

Courtesy of Paul Crosby

A freestanding cube, which contains the laundry room and bathroom, acts as a buffer that separates the living and dining area in the western side of the wing from the office and wine room to the eastern side. 



A glass encased wine storage system lets the owners and their guests select a bottle with ease.

A glass-encased wine storage system lets the owners to select specific bottles with ease.

Courtesy of Paul Crosby

White walls, walnut floors, exposed wooden beams, minimalist wood cabinetry, a bluestone and blackened steel fireplace, as well as a glass-encased wine storage system give the area a warm, contemporary look. 

In the master bedroom, a wooden accent wall with coat hooks on one side, serves as a partition for the bed.

In the master bedroom, a wooden accent wall with coat hooks on one side serves as a partition for the bed.

Courtesy of Paul Crosby

The bathroom has a large window that frames tree views.

The bathroom has a large window that frames tree views.

Courtesy of Paul Crosby

The eastern wing is where the master bedroom, den, and bathroom are located, and the western wing houses a two-car garage. 

The mirrored surface of the shed reflects delightfully distorted images of the natural surroundings.

The shed’s mirrored surface reflects delightfully distorted images of the natural surroundings.

Courtesy of Paul Crosby

To the north of the master bedroom is the detached storage shed with exterior walls covered in mirrored panels. 

The mirror-clad shed gives the property a sense of constant movement.

The mirror-clad shed gives the property a sense of constant movement.

Courtesy of Paul Crosby

This shiny shed merges with the surrounding forest to reflect surreal, distorted images of the trees, which creates a sense of dynamism. 

The secluded site allows for a high level of transparency in the design.

The secluded site allows the design to focus on a high level of transparency.

Courtesy of Paul Crosby

Californian modernism informs the shape of this Minnesota residence.

Elements of modernism has been integrated within the design of this Minnesota residence.

Courtesy of Paul Crosby

Floor plan drawing.

A quick peek at the floor plan drawing.

Courtesy of ALTUS Architecture + Design

Project Credits:

Architecture, lighting and interior design: ALTUS Architecture + Design

Builder: Streeter & Assocaites

Structural engineering: Stroh Engineering

Landscape design: Travis VanLiere

Cabinetry: ALTUS Architecture + Design and Steven Cabinets

Pergola: Great Northern Woodworks

Metal panels for the shed: AllStar Construction

©









Booking.com WW


Loading...
Sunsky-online WW
Tidebuy WW