Two interior designers convert an old concrete garage into a cozy home for their family of four.

There’s no denying residential space can be scare in metropolitan Paris. Yet, that didn’t stop French interior designers Céline Pelcé and Géraud Pellottiero of Atelier Pelpell from creating a cozy, chic dwelling for their family of four. After coming across an old parking garage, the dynamic duo have completely repurposed the unit into a stylish apartment, and have designed a surprisingly spacious layout that features clever storage.

A 700-square foot home for a Parisian family.

After repurposing the former garage, the space has now been transformed into a surprisingly spacious 700-square-foot home.

Courtesy of Sebastian Crespo

To retain the character of the original garage, the designers kept many of the architectural elements in tact, such as the exposed concrete beams, ramps, and vaults. Because the former space only had a single wall of windows, the biggest challenge was to find a way to bring in as much natural light as possible, and to also give the interiors a more open feel.  

The concrete ceilings and beams from the original garage were retained.

The concrete ceilings and beams from the original garage were left in tact during the renovation to pay homage to the character of the original garage.

Courtesy of Sebastian Crespo

One of our favorite features of the new home is the amount of clever storage that was integrated into the layout. To increase functional space, the couple designed close to 70 closets within the thickness of the walls, ceilings, and floors. There is also an abundant storage along the entrance corridor, as well as in the hallway between the living area and bedrooms.

“With a single contribution of natural light -- the windowed facade facing street -- the apartment is designed to be 'turned' towards this light, with its glass rooms. Elements holding the old garage function were kept as witnesses and graphic structures of the apartment,” says Pelcé.

“With a single contribution of natural light from the windowed facade facing street, the apartment is designed to be ‘turned’ toward this light with its glass rooms. Elements holding the old garage function were kept as witnesses and graphic structures of the apartment,” explains Pelcé.

Courtesy of Sebastian Crespo

Shop the Look

Muuto E27 Pendant Light

“The simplicity of the naked bulb is hard to compete with,” says Swedish designer Mattias Ståhlbom of his E27 Pendant (2008). Ståhlbom has distilled the idea of a pendant to its essence: just a socket, bulb and cord. The name of this pendant comes from the 27mm Edison screw base (or E27) developed by Thomas Edison for the incandescent light bulb. Made of indelible silicone, the socket won’t retain heat and resists fading over time. The E27 can be hung singly, in pairs, in a row or in a cluster. Requires hardwired installation. Bulb (included): incandescent G40/40W. UL Listed. Made in China. Photo courtesy of Design Within Reach

IKEA JANINGE Chair

Challenged to solve the equation of combining design, function and quality in one chair, our designers came up with JANINGE chair. Durable enough for restaurant use – with a design you want to take home. Photo courtesy of IKEA

CB2 Angled Plant Stand

Bring a fresh angle to your indoor or outdoor garden with this plant stand. The architectural matte black frame allows you to grow your greens both high and low on its matching mesh shelves, adding levels of dimension to any courtyard, patio, or even kitchen. You can also mix it up and use it to store your gardening supplies or a favorite piece of art – the possibilities are endless! Photo courtesy of CB2



Transformable furniture such as a kitchen island with a built-in extendable dining table, were used to maximize space.

Local carpenters, along with the team at Atelier Pelpell, designed 80 percent of the furniture in the apartment. Transformable pieces, such as a kitchen island with a built-in extendable dining table, were used to maximize functional space.

Courtesy of Sebastian Crespo

A curved sliding door serves as the entrance to the master bedroom.

Instead of using swinging doors which take up considerable floor space, Pelcé and Pellottiero used a curved sliding door to serve as the entrance to the master bedroom.

Courtesy of Sebastian Crespo

They oriented both the bedrooms towards the “window wall” to allow better light penetration to these spaces.

The couple also oriented both the bedrooms toward the “window wall” to allow better light penetration throughout these spaces. 

Courtesy of Sebastian Crespo

From the alcove playroom, a ladder leads up to a mezzanine loft with a double bed and two single bed.

On the main level, the designers created an alcove playroom for the children. This area doubles as storage space for the kid’s toys, so the main living area can remain clutter-free. From the alcove playroom, a ladder leads up to a mezzanine loft with a double-bed and two single beds.

Courtesy of Sebastian Crespo

Toys and coats are stored in the playroom, to keep the rest of the home neat and tidy.

Toys and coats are stored in the playroom to keep the rest of the home neat and tidy. 

Courtesy of Sebastian Crespo

The loft where the children sleep.

A peek at the loft where the children sleep.

Courtesy of Sebastian Crespo

The simple bathroom was fitted with colored glass and black tiles, and accomodates a generous bathtub and shower.

The simple bathroom was fitted with colored glass and black tiles. This space accommodates a generous bathtub and shower.

Courtesy of Sebastian Crespo

The only off-the-rack furniture used for the renovation were the shelves in the living room by Parisian brand Press Citron, TOGO sofas from Ligne Roset, a yellow chair by French design studio Desormeaux-Carrette, and glass BALLROOM lamps in the kitchen from NORDKRAFT. The wallpaper used throughout the home is by Belgium brand Tenue de Ville.

Floor plan for the former garage.

A look at the floor plan of the former garage.

Courtesy of Atelier Pelpell

Floor plan for the new apartment.

Here is the floor plan for the new apartment.

Courtesy of Atelier Pelpell

Project Credits:

Interior architecture, design and cabinetry: Atelier Pelpell

Builder: Neuilly Renovation

Upholstery: Sophie Masson

©









Agoda WW


Loading...
ChicMe WW