Surrounded by mountainous views, this home seamlessly integrates commercial and residential space through a unified material palette and a breezy open plan.

The upper floor terrace is the same width as the living room and kitchen. Large glass doors offer the opportunity to open the living room completely to the terrace.

When young architect couple Marcos Franchini and Nattalia Bom Conselho were looking for an apartment to buy several years ago in Belo Horizonte—the sixth-largest city in Brazil—they were deterred by high property prices. Instead of compromising, they approached Franchini’s parents, who owned an empty block of land nearby the protected natural area of Serra do Curral, and made a deal—the couple would design a home for themselves that featured a commercial space for Franchini’s father to teach wine tasting classes. 

Casa Comiteco is located on a corner site with a steep decline close to the protected Serra do Curral area, which is known for beautiful mountain views.

Casa Comiteco is located on a corner site with a steep decline close to the protected Serra do Curral area, which is known for beautiful mountain views.

Lucas Cancela



3D section of Casa Comiteco by Marcos Franchini and Nattalia Bom Conselho showing how the residential space sits on top of the commercial space.

Casa Comiteco, as the home is known, is situated on a steep site, and due to the proximity to a protected area, the footprint had to be relatively minimal. Instead of seeing this as a disadvantage, however, Franchini and Conselho saw it as a possibility to arrange the different functions of the building over two levels, each with their own street entrance. 

The home sits on a sloped site and has two entrances on the street side – one on the upper level to the residence, and one on the lower level to the wine tasting room.

The home sits on a sloped site and has two entrances on the street side – one on the upper level to the residence, and one on the lower level to the wine tasting room.

Lucas Cancela

See the full story on Dwell.com: This Architect Couple’s Concrete Home in Brazil Sits Above a Wine Tasting Room
Related stories:

©









Booking.com WW


Loading...
Zaful WW
Romwe DE, US