The Stonorov-Churchill Residence promotes a philosophy of living that speaks to the values of the Dwell community through a highly considered and intentional palette of materials and methodologies. Having never been published, the Stonorov-Churchill Residence exemplifies how thoughtfully considered design can create cost-effective solutions for celebrating the existing mid-century architecture and introducing a minimalist contemporary addition. The Stonorov-Churchill Residence, located in Phoenixville, PA, includes a 900 SF addition and complete re-model by New York based firm, BLDGWORKS.

Originally designed and built in 1979, the new owners, Tasha Stonorov and Michael Churchill, both children of mid-century and internationalist style architects (Oskar Stonorov & Henry Churchill), sought to enhance the livability of the home for a young family of four while retaining the great entertaining spaces of the existing structure.

BLDGWORKS, an emerging develop/design/build firm, worked closely with the builder, trade contractors, local artisans and self-performed specialty scopes to create a bespoke vocabulary out of utilitarian materials. Those that drove the aesthetic and function of the project include white-washed birch paneling, CNC milled plywood casing, handmade custom ceramic tiles and double-tapered sawn beam treads.

These materials are wrapped throughout the volumes to instill a dialogue between the existing entertaining spaces and the new private addition, creating spatial continuity rather than separation and distinction. This results in a series of spaces that unfold as one moves through the larger public volumes to the private family areas.

Designed to be warm and welcoming, contemporary and functional, each detail has been carefully planned and executed in accordance to the lifestyle of a gregarious young family.



The expansive ground floor was further opened up with a new balcony design, great stairs, and a new kitchen that creates a home ideal for both large entertaining and intimate family dinners.
The new rectangular addition intersects with the existing curvilinear structure, fused together with daylight and long sight lines.
The birch plywood of the back stairs and loft ceiling is laid in a large tile pattern and stained with a varying amount of white sheen. Each line of tiling connects the spacing of the trusses to each stair tread to create a unified frame that one moves through.

©









Booking.com WW


Loading...
Zaful WW
Banggood WW