the-sirena-house-by-studio-saxe

The Sirena house is a series of pavilions that form a luxurious 1000 square meter beachfront property on Santa Teresa Beach, Costa Rica. Designed by Studio Saxe architects, is to adapt the home landscape lush tropical forest experience into the house that is fragmented, and framing the stunning sea views. The project is also a pioneer in sustainable tropical architecture, featuring passive systems that respect a natural green environment. A cross combination of natural shades with a beautiful modern design, rich with plant life.

Inside the house, the interior spans under a white décor scheme accented by warm wood tones. There is a glass wall that can be drawn to connect the indoor living room to the tropical forest at the door, so that nature is only a few meters away.

luxury-beachfront-house-design

From the architects,

Concept

Studio Saxe decomposed the mass of the building into a series of pavilions with overlapping roofs that create interesting circulation spaces between the volumes. By dematerializing the volumes, we integrated the home into its lush surroundings.

small-tropical-swimming-pool

small-pool-deck-with-tropical-landscapes

the-sirena-house-garden-with-hammock

Design

Studio Saxe used the decomposition of volumes to house the different programs of the project. Pavilions are divided into bedrooms, living spaces, service areas, and together they create a harmony that is weaved together through the circulation of indoor/outdoor spaces. This in turn allows the inhabitant to experience the intense natural surrounding every time they have to move from one place to the other.

luxury-outdoor-dining-room-with-beach-style

open-dining-room-with-tropical-garden-landscapes

indoor-outdoor-beach-dining-room

indoor-outdoor-beach-living-room

cozy-bedroom-design-with-open-concept

beach-open-bedroom-like-a-holiday

open-living-rooom-design

Sustainability

The project was conceived as a decomposition of the volumes and this allowed for cross-ventilation due to the exposure of every space to at least 2 or 3 walls to the outside. The extended rooflines are carefully placed to protect from the sun and the rain through a process of bioclimatic design which analyzes the sun patterns, winds, and precipitation to create comfort without the use of energy. An array of sustainable systems such as rainwater catchment, water recycling systems, energy generation, and clever design makes this project a pioneer in sustainable tropical architecture that has passive design at its core.

beachfront-backyard-landscapes

wood-hallway-with-beach-style

beach-bathroom-sink-design

open-beach-bathroom-design

indoor-outdoor-jungle-garden-decor

indoor-tropical-jungle-garden

Construction

Studio Saxe was interested in creating the sensation of floating rooflines, thus a series of thin columns support the roof planes in a way that they seem as they are floating A combination of steel and wood construction with concrete foundations allowed for the lightness of space, and this bleeding of boundaries between the structure and the outside.

beachfront-pool-design

modern-beach-swimming-pool

the-sirena-house-beach-landscapes

source: home-designing

The post The Sirena House: Luxury Beachfront Property By Studio Saxe first appeared on .

©











Loading...