Courtesy of LOOK Architects

Courtesy of LOOK Architects
  • Architects: LOOK Architects
  • Location: Singapore
  • Area: 662.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Civil & Structural Engineer: JHA Partnership
  • Mechanical & Electrical Engineer : LAC Engineers & Associate
  • Quantity Surveyor: PQS Consultants
  • Main Contractor: Wuxing Construction Pte Ltd
  • Site Area: 880m2

Courtesy of LOOK Architects

Courtesy of LOOK Architects

Text description provided by the architects. The project is located on a corner plot facing a busy road junction within a mature, nondescript neighborhood and consists of two equal and identical houses set within a relatively compact site with a shared driveway and green space. The houses were designed to serve as two family homes for a growing multigenerational family.


Courtesy of LOOK Architects

Courtesy of LOOK Architects

The simple and restrained design of the houses provides a backdrop for a quiet family life and reflects a desire for comfort, serenity and peace of mind. The private living spaces are articulated as two parallel metal clad volumes that cantilever over a timber lined box containing the communal living spaces below. The compact form and clarity of the composition responds to the setting of the building and provides a dignified corner expression that marks the corner of the busy road.


Courtesy of LOOK Architects

Courtesy of LOOK Architects



The spaces within the houses are organized in a rational and considered manner, with well- proportioned and comfortable living spaces doubly oriented to maximize natural lighting and ventilation through the house. Extensive timber screens further help to modulate the ambient environment, providing shading and additional privacy as well as screening the noise and dust from the heavily traffic along the main road.


Section 01

Section 01

Section 02

Section 02

Material selection enhances the formal expression of the house, with the aluminum cladding and off- form concrete offset by the generous use of timber which adds warmth and a domestic quality. The choice of timber cladding and off-form concrete also reflects the desire for the building to age well and will mark the passage of time – a house that can be well looked after for generations to come.


Courtesy of LOOK Architects

Courtesy of LOOK Architects

We worked closely with the client throughout the course of the project. Detailing and choice of materials were carefully developed to imbue the practical requirements of day-to-day living with an aesthetic sensibility. A special lightning protection system has also been used in the building, with the aluminum cladding doubling as a faraday cage for lightning protection, therefore omitting the need for unsightly lightning rods on the aluminum cladding.


Courtesy of LOOK Architects

Courtesy of LOOK Architects

Continue reading…

©