Andrew Child Architect raises the ceiling—and the bar—for a couple’s South Yarra residence and detached guesthouse.

Front Victorian porch

Situated in South Yarra, a vibrant, artsy suburb in Melbourne, this single-story Victorian and backyard guesthouse were previously a student rental. Both the homes had solid bones, but the rear house had lackluster aesthetics, which prompted the homeowners to call on Andrew Child Architect. 

The couple wanted to update the rear house and create a more harmonious flow between the two spaces. Soon to be empty nesters, they wanted their adult children to feel close when they visited. To this end, a walled courtyard now connects the two structures.

Void above Dining space

The couple also wanted more light, higher ceilings, views of the backyard garden, and a designated office—all while keeping the costs low. Principal Andrew Child was able to deliver on all of those requests with one key decision.

“We wanted to break up these low ceiling heights in some way and better open the house to the rear garden,” Child says. “By removing an upper-level bedroom and creating a void, or double-height space, above the dining area, we were able to achieve both of these things.” 

Void above Dining space
Living space

See the full story on Dwell.com: Thanks to a Double-Height Dining Room, a Melbourne Home Basks in Sunshine and Courtyard Views
Related stories:

©











Loading...