Staggered Blocks Offer Private Residence Stunning Lion’s Head Views

Winding along the western slopes of Lion’s Head in Cape Town, this home soaks up stunning views over the Atlantic Ocean and the surrounding mountains. A suburb full of natural shrubland, Clifton, the house is build on a steep slope and rises up on different levels.

Luxury coastal home in Cape Town designed by SAOTA | NONAGON.style

The conceptual approach from SAOTA was to reinstate the qualities of the natural landscape. The clients wanted their home to align with their personality, which shines through in the selection of art and style.

Luxury coastal home in Cape Town designed by SAOTA | NONAGON.style

“The sloped mountainous site created numerous structural challenges, but also provided an opportunity to stagger the house alongside the slope to allow for views and privacy” describe the team at SAOTA. Addressing the excavation, the home was designed as an arrangement of staggered blocks.

 

One of the striking features is the upper level bridge area, which is a raised platform from the patio space. Taller, upstairs areas are more private, while lower levels are communal spaces and entertainment areas. The gabion-walled exterior and cocoon-like pod reflects the natural mountain it looks out onto. It sits on top of a “transitional space that is expressed as a green terrace and braai area, representative of what would have been the landscape’s foliage level.”

Balcony structure in South Africa home | NONAGON.styleWild cat statue in the hallway of Cape Town home | NONAGON.style

All of the levels in the home are connected through this angular timber staircase.

Striking glass staircase in luxury South Africa home | NONAGON.styleArt space in Cape Town home, designed by SAOTA | NONAGON.styleDeep black colors and muted tones in the living room of Cape Town home | NONAGON.style

The demure living room is designed in cool stone grays and solid rich wood cabinetry.

Kitchen island and dining table in South Africa home | NONAGON.styleKitchen island in Cape Town coastal home | NONAGON.styleBedroom design with tall wood cupboards and minimal industrial feel | NONAGON.style

From inside, you get a feel for how the slatted box feels like private quarters. There is space for trees to grow up to this area, and feels “as if you were sitting in the shade of a large tree” thanks to the way natural light filters through. Mimicking the look of bark, it’s actually engineered from durable yet lightweight aluminium, making it suitable for all seasons.

The living level is much further set back from the road, giving more sound proofing and privacy.

Dressing room with vanity table and mirrored wardrobes | NONAGON.style

The master bedroom looks out from the top of the house, with foldaway windows and glass balcony walls to give clear views of the beaches and mountains beyond.

What do you think of the SAOTA home? Leave us a comment below, what would you do differently? Which room would you spend the most time in?

 

To stay updated, make sure to subscribe to our newsletter or follow us on Instagram and see our latest home tours.

The post Staggered Blocks Offer Private Residence Stunning Lion’s Head Views appeared first on Nonagon Style.

©






Loading...