© Erick Saillet

© Erick Saillet
  • Architects: Atelier Didier Dalmas
  • Location: 47 Rue Victorien Sardou, 78210 Saint-Cyr-l’École, France
  • Architect In Charge: Didier Dalmas
  • Area: 3533.0 m2
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Erick Saillet
  • Construction Economy And Structural Engineering: SNC Lavalin
  • Acoustics: Acouphen
  • Landscaping: Atelier Anne Gardoni

© Erick Saillet

© Erick Saillet

Text description provided by the architects. The objectives of the implantation of the project are multiple:

  • Maintain a built front along « Victorien Sardou Street » to maintain an urban alignment.
  • Develop a large south facing linear to meet the energy guidelines
  • Guarantee optimum sunlight for the photovoltaic panels required for this program, despite the presence of buildings of considerable height in the immediate environment.
  • Respect the adjoining green spaces by avoiding creating uncomfortable opposite.

© Erick Saillet

© Erick Saillet

For this, we have positioned a building with a thick floor in the central part of the site. It integrates all the premises necessary for teaching. Perpendicularly, the restaurant, the technical rooms and the caretaker’s house are positioned along the street. They have direct access from the street and are not consumers of delivery spaces on the plot. At the articulation of these 2 volumes is the entrance porch / forecourt of the equipment.


© Erick Saillet

© Erick Saillet

The two main objectives that are requested in this project are:

  • The realization of a building with positive energy and,
  • The design of a school equipment with optimal functionality.



© Erick Saillet

© Erick Saillet

These two objectives lead us towards the design of a compact and thick building. It is south facing and has a central patio. This device makes it possible to obtain remarkable thermal performance. Our desire is to develop the curriculum on 2 levels only. This guarantees a quality of operation.

This configuration offers the advantage of positioning the entire kindergarten on the ground floor.


Ground floor plan

Ground floor plan

The elementary part and the extracurricular pole are on the floor.

The orientation of the building offers a maximum of classrooms in the South (12 of 16). This simple volume is enhanced by a technical floor covered by a roof of photovoltaic panels. Its size is in line with the energy objectives.

This spanning allows to remain respectful of buildings and adjoining green spaces.


© Erick Saillet

© Erick Saillet

The building takes the whole width of the plot and offers an entrance facade that integrates the porch and the forecourt. The other elements of the program (restaurant / housing / yard) allow continuity built on the street.

Despite its thickness, each room benefits from natural lighting thanks to the patio. It helps to guarantee the required natural light requirements. Also, the deepest rooms (classrooms / exercise rooms / gyms) benefit from additional light inputs. Skylights provide the dual function of natural lighting circulations and lighting of the backs of rooms.


© Erick Saillet

© Erick Saillet

Continue reading…

©









Volotea WW


Loading...
Cafago WW
GearBest WW