© Edward Hendricks

© Edward Hendricks
  • Architects: Park + Associates
  • Location: Singapore
  • Lead Architect: Lim Koon Park
  • Design Team: Christina Thean, Yin Wing Yong, Nuntawat Tasanasangsoon, Adrian A. Gesmundo, Chua Shi Yi Fiona, Achawin Laohavichairat
  • Area: 39443.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Edward Hendricks, Frank Pinckers
  • Builder/ Construction Company: Santarli-Zheng Keng JV (Santarli Construction Pte Ltd and Zheng Keng Engineering & Construction Pte Ltd)
  • Civil And Structural Engineer : KTP Consultants Pte Ltd
  • M&E Engineer: Bescon Consulting Engineers Pte Ltd
  • Quantity Surveyor: Group Survey 4
  • Project Manager: PM Link Pte Ltd
  • Client: Nanyang Girls’ High School

© Edward Hendricks

© Edward Hendricks

Text description provided by the architects. Nanyang Girls’ High School, one of Singapore’s top public schools, was founded in 1917, and moved campuses several times until 1999 where it settled in its present location along Dunearn Road, in the heart of Singapore.


© Edward Hendricks

© Edward Hendricks

The existing building has a landmark presence along the arterial Dunearn and Bukit Timah Roads. It comprises an iconic clock tower flanked by two colonial-influenced building wings that form the backdrop for a large green field and running track. To accommodate its flourishing enrolment, the school developed a brief for an extension comprising two large four-storey blocks to house a set of academic and co-curricular spaces, a large performing arts centre, and a multi-purpose indoor sports hall.


© Edward Hendricks

© Edward Hendricks

Sketch / Old vs New

Sketch / Old vs New

© Edward Hendricks

© Edward Hendricks

The architectural approach was neither to emulate the old, nor to overshadow the existing school complex. Beyond meeting the functional requirements, the aim was to provide students with generous, pleasant spaces for social and creative interaction and development.


© Edward Hendricks

© Edward Hendricks

In order not to block the existing building, the extension is the first educational institution in Singapore that has spaces belowground. Though unconventional in the local context, we felt there was good reason for this, especially in land-scarce Singapore. The challenge was then to ensure that the spaces remained bright and airy.


© Edward Hendricks

© Edward Hendricks

The two new extension blocks provide a smooth linkage between the new and old buildings, with curved landscaped roofs that slope to meet the ground. Beyond replacing the school field, it has enhanced the space with a more vibrant and dynamic landscape. Punctuations in the form of courtyards ensure that the belowground learning spaces enjoy plenty of natural light, views, and ventilation.


© Edward Hendricks

© Edward Hendricks

There is an overall increase in outdoor spaces and an improved relationship with the surrounding environment where classrooms are closely integrated with the outdoors.


Section 01

Section 01

Section 02

Section 02

This Nanyang Girls’ High School extension, as the first secondary educational institution in Singapore that has spaces below ground, is symbolic as it allows students to see that rethinking assumptions and rules, followed up with constructive discussions, can result in an outcome more successful and creative than otherwise imaginable


© Edward Hendricks

© Edward Hendricks

Continue reading…

©




 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: