Situated on the edge of a canyon overlooking the Deschutes River, the existing ranch house lacked personality, unlike its charismatic owners. Three modern additions redefine the structure and create a more functional plan for the retired ranch owners. Doubling as a gallery, the new entry addition pierces the existing house and roof and emerges on the other side as a monitor, drawing in more light. Several level changes that segmented the existing living spaces were realigned to unify the kitchen, dining, and living areas, and with the help of a small addition, more useful space for entertaining was created. The master suite was also streamlined and expanded to make room for a fitness space previously located in the garage. Glass walls open up the south facade to allow light deep into the space while maximizing views of the canyon below, and a minimalist interior allows the couple’s extensive art collection to be showcased throughout the home. Dark vertical siding blends with the natural landscape while knotty, horizontal, cedar planks provide a bold but natural accent to the exterior façade.



A view of the new entry pulling you into the once snout house.
West Facade showing the different siding materials including knotty cedar shiplap.
New entry addition showcasing the beautiful wood cladding.
The entry/stair screen wall is made of fir timber that was slipped over steel posts and sits on a custom made bracket.
Front approach.

©