© Vivek Muthuramalingam

© Vivek Muthuramalingam
  • Consultants: B.V.Ravindranath and SAI eemagineering
  • Contractors: Sri Vidya constructions

© Vivek Muthuramalingam

© Vivek Muthuramalingam

Text description provided by the architects. The office for Biome is built over an older building. The owners had found the use of the upper floor to be redundant for them and were seeking to rent it out. An additional floor was added for this purpose. The project presented an opportunity to apply and test some new ideas in space, technique and material. 


Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

Given that a floor was to be added to an older foundation, the additions were kept as light as possible. The use of steel columns for support and metal roofs was guided by this rationale. This also allowed for a design where space visually connected across various levels. Such a space was very important to the design practice that Biome follows- where everyone in the office knows of and contributes to each other’s designs through critique and sharing of ideas. The workspace is also a belvedere of sorts, overlooking the foliage of the neighbouring site –  a pleasant diversion from work when needed.




© Vivek Muthuramalingam

© Vivek Muthuramalingam

Section B

Section B

© Vivek Muthuramalingam

© Vivek Muthuramalingam

The first thought to provide for thermal comfort under a corrugated metal roof was to provide a false ceiling, further deliberations led to the idea of a shaded metal roof. Precast panels of perforated terracotta ‘jaali’ blocks over the metal roof provide it shade and also break the noise of the falling rain to a large extent. 


© Vivek Muthuramalingam

© Vivek Muthuramalingam

The debris from taking out the erstwhile waterproofing layer has been used to build a wall of mud concrete – a wall that screens the activity of the model making area and the approach to the toilets from the main work floor. An open shower has been provided in one of the toilets, for those who might have worked overnight, or who cycle to the office. The project thus extends Biome’s efforts to build on a need- rather than a growth-based paradigm, reduce material throughput through reuse of material considered as waste, and create spaces that are sustainable while being people-centric.


© Vivek Muthuramalingam

© Vivek Muthuramalingam

Continue reading…

©









Agoda WW


Loading...