© The Raws

© The Raws
  • Architects: BGP Arquitectura
  • Location: San Pedro Garza García, Mexico
  • Authors Architects: Bernardo Gómez-Pimienta, Luis Enrique Mendoza.
  • Area: 670.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: The Raws
  • Collaborators: Iván Rey, Moisés Hernández, César Gálvez, Alba Silva, Luis Felipe Márquez, Regina Nájera, Marianne Herrera, Mariana Hernández, Dahyanna Castillo
  • Constructor: Canada Grupo Inmobiliario
  • Ligthning: Luz en Arquitectura S.C.
  • Landscape: Maritza Hernández
  • Plastic Work: Eric Perez, Reinaldo Diaz Zesati, Edna Pallares, Javier Guadarrama, Manolo Cocho
  • Structure: Sociedad de Diseño Estructural

© The Raws

© The Raws

Text description provided by the architects. Paceful and monumental, the Nogal (Walnut) House adopts its name from the conditions defining its location in the site: it respects the existing surroundings by scattering patios around the walnut trees in the plot while the house adapts its contour to them.


© The Raws

© The Raws

Each space is joined with the exterior through particular gardens where colors and textures match with furniture in steel, rattan and wood, also designed by bgp. The entrance to the house is through the middle level, where living, dining room and kitchen are located besides a home theater that, by opening and closing doors, could be an independent extra room for the house.


Cortesía de BGP Arquitectura

Cortesía de BGP Arquitectura

Ground floor plan

Ground floor plan

A double height space connects this level with the upper library, studio and pool area with a grill. In the ground level, in touch with the patios, are the bedrooms and the family room, in a more intimate atmosphere.


© The Raws

© The Raws

Longitudinal Section

Longitudinal Section

© The Raws

© The Raws

Cross Section

Cross Section

Sustainability had special considerations in the design. The use of insulated double-walls and glasses, and the presence of few windows facing south, help reduce solar heat to the interiors, minimizing HVAC requirements.


© The Raws

© The Raws

Besides this, the use of crossed natural ventilation, the use of the ground as thermal mass insulation by burying the house partially, and the use of low maintenance vegetation, make an optimal use of water and electrical resources in the project.


© The Raws

© The Raws

Continue reading…

©






 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: