Courtesy of MVRDV + JJP

Courtesy of MVRDV + JJP

MVRDV has released details of their alternative design for the Taoyuan Museum of Art, an entry for an international competition ultimately won by Riken Yamamoto & Field Shop. The MVRDV scheme, developed in collaboration with JJP Architects and Planners, seeks to become a nature-centered cultural destination, transforming the area into a “cherry room for the city.”

Throughout the design process, MVRDV drew inspiration from the natural world, recognizing the potential for public spaces in the rapidly-expanding Taoyuan City to blur the boundaries between the built and natural environment.


Courtesy of MVRDV + JJP

Courtesy of MVRDV + JJP

Courtesy of MVRDV + JJP

Courtesy of MVRDV + JJP

As part of the proposal, an existing river to the south of the site is enhanced with a “green edge” featuring paths and reed planting. The existing park forming the site is turned into a “true jungle” with the museum’s facades hosting flowers and plants, while water features offer cooling during hot summer months.


Courtesy of MVRDV + JJP

Courtesy of MVRDV + JJP



In order to avoid hampering connections between the museum and the adjacent Blue Pond Park, a series of human-scale buildings are proposed, circular in form to avoid hard edges. Described by MVRDV as “petal-like volumes,” the forms create connections and shadows through a series of overhangs and shading. A pinkish aluminum façade enhances a sense of vibrancy and color, while roof terraces with cherry trees add to the green qualities of the buildings and park.


Courtesy of MVRDV + JJP

Courtesy of MVRDV + JJP

The MVRDV and JJP submission received third place in the international competition for the museum’s design. The winning proposal by Riken Yamamoto & Field Shop can be viewed here.

News via: MVRDV

  • Architects: MVRDV
  • Location: Blue Pond Park, Section 2, Gaotie South Road, Zhongli District, Taoyuan City, Taiwan 320, Taiwan
  • Architect In Charge: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries
  • Design Team: Winy Maas, Wenchian Shi, Hui Hsin Liao with Cosimo Scotucci, Daehee Suk, Boris Maas, Alessio Palmieri, Vedran Skansi, Javier Lopez Manchero, Seul Lee and Maria Stamati.
  • Visualization: Antonio Luca Coco, Luca Piattelli, Francesco Vitale, Kirill Emieianov, Pavlos Venturis and Giovanni Coni
  • Co Architect : JJP Architects and Planners
  • Landscape: TOPOTEK1
  • Engineering: Steensen Varmin
  • Consultants: Envision Engineering Consultants, Environmental Arts Design, The Urbanists Collaborative, Yuan-Tai Engineering Consulting Co. Ltd, Majestic Engineering Consultants, INC., Taiwan Tech and Pei-ni Beatrice Hsieh
  • Area: 29000.0 m2
  • Project Year: 2018

Riken Yamamoto’s “Hill” Wins Competition for Taiwan Art Museum

Riken Yamamoto & Field Shop has released images of the proposed Taoyuan Museum of Art in Taiwan, having won an international competition for the scheme’s design in 2018. Acting as a symbolic gateway to the heart of the city, the architect’s vision was for a hub where every visit leads to new discoveries and experiences.

Continue reading…

©