© Rungkit Charoenwat

© Rungkit Charoenwat
  • Architects: FOS
  • Location: 39 หมู่ที่ 6 ถนน บางนา ตราด Tambon Bang Kaeo, Amphoe Bang Phli, Chang Wat Samut Prakan 10540, Thailand
  • Lead Architect: Makakrai [Jay] Suthadarat
  • Director: Widsara Suthadarat
  • Design Team: Rinchai Chaivaraporn, Peera Teerittaveesin, Prapaphan Phongklee, Panintorn Chokprasertthaworn, Pakhon Promta, Singha Ounsakul, Rattha Jiamjarasrangsi, Jirapas Leangsakul, Suvijak Yatinuntsakul
  • Landscaping Design: Landscape Collaboration
  • Interior Design: PIA
  • Graphic Design: PIA
  • Lighting Design: WGC International
  • Area: 58000.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Rungkit Charoenwat
  • Structural Engineering: Aurecon
  • Mep Engineering: Aurecon
  • Cost Consultant: RHLB (Siam) Ltd.
  • Construction Manager: Arcadis Thailand
  • Main Contractor: Ritta Co. Ltd.
  • Client: SF Development Co. Ltd.

© Rungkit Charoenwat

© Rungkit Charoenwat

‘Reconnecting Urban Life with Nature Through A Flowing Shopping Experience’

The sheer size of Megabangna shopping complex is as large as a small town. Its central building is perceived as a downtown, whereas Foodwalk zone on the east wing is portrayed as countryside with more green areas and canals. The new extension of retail zone located on the eastern periphery beyond the existing zone could then be conceptualized as a ‘Valley’, one of the most pleasant natural topography in which its intimate central space is enclosed by continuous frontage of lushly mountains.


© Rungkit Charoenwat

© Rungkit Charoenwat

The architectural concept of the new extension, ‘The Valley’, therefore derives from the geographic character of its metaphor. To create similar atmosphere to a natural valley, the layout of the new open-air mall is composed around a central courtyard space, in which a sunken plaza with an amphitheatre down below acts as a customers’ main social space for gathering and holding all kinds of events.




Diagram

Diagram

Continuing from the sunken plaza on the bottom level, the sloping green area in the middle of the layout, called ‘the Hill’, gently ascends to connect smoothly with the existing Mega Plaza on level 1. The Hill is intended to be a relaxing space where people can fully immerse themselves into the lush landscape with water features and outdoor furniture. By embedding a lush greenery into the open-air courtyard and throughout the building, the project becomes a hybrid of a market place and a public park where social interactions are more encouraged among people.


© Rungkit Charoenwat

© Rungkit Charoenwat

Simultaneously, network of walkways along shopfronts on every level is connected to the existing corridor and a new car parking building via link bridges and covered walkway in order to complete a seamless circulation system between the two phases without dead end.


Zone design strategies

Zone design strategies

Moreover, the idea of transforming natural environment into a unique shopping experience is synthesized through its spatial organization and various architectural elements. A series of minimum 1:15 sloping walkways are positioned continuously, descending gently down from upper to lower levels, to create a similar experience of ‘hill walk’. It effectively results in not only increased salable areas on the lower floor but also an infinite loop of spiral circulation, circling endlessly on all four levels.


© Rungkit Charoenwat

© Rungkit Charoenwat

Continue reading…

©