Grass Slopes Connect with Buildings. Image © Yijie Hu

Grass Slopes Connect with Buildings. Image © Yijie Hu
  • Architects: Shanghai Yushe architectural design
  • Location: City park, 18th Avenue, Western port of Lingang economic and technological development zone, Yibin, Sichuan, China
  • Lead Architects: Yi Xu, Xiao Chen
  • Design Team: Junfeng Xu, Meng Li, Zhen Cao, Dengdeng Wang, Timothy
  • Area: 12000.0 m2
  • Project Year: 2016
  • Photographs: Yijie Hu

Overall Building hape. Image © Yijie Hu

Overall Building hape. Image © Yijie Hu

Text description provided by the architects. The sun rises and time evolves. Light and curve define the scale of space when the traditional form becomes meaningless.

The headquarter office of Machinery Park is located at Lingang economic development zone. The six-floor building has a total area of 12000 square meters. It embraces the entrance square by its curve layout and expanding shape. With the curtain wall system it creates an image of simplicity and decency. Light pours in to bring a delicate and comfortable working atmosphere.


Modern Style three-section Facade Proportion. Image © Yijie Hu

Modern Style three-section Facade Proportion. Image © Yijie Hu

We try to present the building with a special form by light and space. We are inspired by the curve between bright and dark sides of dawn, and fascinated by the power of light to sculpture the form.


Plan

Plan

The building embodies an open attitude of the company. The curve form stands still while the light is fluent, which makes the building an existence as an abstract change and an experience of variation. As says: stop when needed and act also when needed. Either stop or act at the right time thus we have bright future.


Building Under Reflection. Image © Yijie Hu

Building Under Reflection. Image © Yijie Hu

Light is a transparent media, curve is an expression of form, and building is a massive subject. We try to connect all of them.

The ground floor is lifted 2 meters higher to emphasis the vertical scale of the building. It is connected with entrance square by grass slopes to create different layers of site experience. The outline of both ground and top floors are offset to bring two corridors of grey space, which encourages communication and increases interestingness of space. The façade is enriched to form a classic ‘three-segment’ proportion.


Section

Section

We tend to feel the interior space by its exterior form, either as a spectator or an insider. The basic design language is limited to the very simplicity and delicacy.


Lobby. Image © Yijie Hu

Lobby. Image © Yijie Hu

Form focuses on the core issue of layout and function, while materials are supposed to reflect the characteristic of the building.

Stone is a natural material with both slight differences and integrality of each piece. It creates the main theme of the building with a decent image as a headquarter office.


Side of the Building. Image © Yijie Hu

Side of the Building. Image © Yijie Hu

The light has its various moods on either sunny or cloudy days, either at dawn or dusk. A large area of glass curtain wall and horizontal aluminum louvers are used to filter the light to bring romance to the rational building with light and shadow.


Overlook View. Image © Yijie Hu

Overlook View. Image © Yijie Hu

Continue reading…

©






 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: