© James Brittain

© James Brittain
  • Collaborators: Alexandre Bernier
  • General Constructor: Construction Metric

© James Brittain

© James Brittain

Text description provided by the architects. On a wooded lot on the shore of Lake Charlebois, our clients wanted to build a contemporary house, luminous and open to the nature. They wanted most of the spaces of the house to be level with the land.


© James Brittain

© James Brittain

The terrain is slightly sloping. During a first visit to the site, a perimeter was established to identify the ideal location. The privileged view towards the lake and the south coincide, which guided the orientation of the building.


© James Brittain

© James Brittain

First floor plan

First floor plan

© James Brittain

© James Brittain

The “L” shape plan
An “L” shape plan was chosen for the house. In the “L” plan, a wing is reserved for the day spaces (kitchen, dining room, living room) and the other wing houses the more private spaces (master bedroom, bathroom, washing). This type of plan allows all the spaces to be oriented towards the south and towards the desired view. We’re always close to the windows.


© James Brittain

© James Brittain

The “L” plan also defines a sunny outside space, hidden from the view of the neighbor and open towards the access to the lake. Besides, it is also in this space that we have laid out a screened porch to enjoy the summer evenings.


© James Brittain

© James Brittain

The two-storey volume
At the meeting of the 2 wings of the “L”, we created a volume on 2 floors. On the ground floor there is a garage and the upstairs houses a guest bedroom and an office which enjoys a strategic position overlooking the lake and also with a view down the ground floor. On the outside, this two-storey volume is clearly distinguished from the “L” shape volume by its materiality. It is covered with Corten steel (weathering steel) which has already taken its orange color, while the volume in “L” on one floor is sided with black dyed cedar.


© James Brittain

© James Brittain

Inside, too, this distinction is felt by a double-height space between the 2-storey volume and the one-storey space. A staircase with cantilevered step made of walnut allows access to the upper floor.


© James Brittain

© James Brittain

Continue reading…

©






 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: