© Stephen Tierney

© Stephen Tierney
  • Engineers: Trevor Wood Consulting Engineers
  • Contractor: Paschal Lyons
  • Quantity Surveyors: Barry Aherne, Dave Cuddy

© Stephen Tierney

© Stephen Tierney

Text description provided by the architects. This 250sq.m family home and office were designed to nestle into the side of a hill overlooking Clifden Bay in Connemara in the west of Ireland. The house is set into the side of the low hill; like nearby outcrops of rock, the grounded heavy forms are inspired by limpet shells, coastal defenses and stone piers. The battered limestone cladding is positioned at the exposed corners to give some sense of resistance to the salty southwesterly prevailing winds while larch timber cladding and pillars set up a simple rhythm with the glazing. The low grey irregular roof form echoes the erratic rock outcrops in the surrounding landscape.


© Stephen Tierney

© Stephen Tierney

Floor Plan

Floor Plan

© Stephen Tierney

© Stephen Tierney

The clients, a couple with three young children, were clear that the sociable kitchen would be at the heart of the house and enjoy sunshine throughout the day while being loosely connected to the sitting room and office. There was a planning requirement for the building to be discrete and low impact and the clients were keen to develop an unusual design solution that took inspiration from this unique landscape. The interiors are deliberately quiet to highlight the views and changing the light.


© Stephen Tierney

© Stephen Tierney

One of the challenges of the site was to make the most of the views of the bay while also providing some shelter in a very harsh climate, the elongated plan follows the contours of the glacial moraine hillside and peeps over the brow of the hill. The entrance hall reveals the sea view from the protection of the front courtyard and then divides the house between living spaces and bedrooms with a change of level.


© Stephen Tierney

© Stephen Tierney

Site Section

Site Section

© Stephen Tierney

© Stephen Tierney

Though the house is kept low to the ground the interior spaces are lofty and open to the apex of the roof with its chunky timber beams giving a pleasant volume and constant change to the internal spaces. The structure achieves a comfortable environment using hrv, passive ventilation, air source heat pump, and a SIP panel structure providing high levels of airtightness and substantial thermal insulation. The very accurate SIP panel structure for walls and roof were computer milled in a nearby factory and assembled on site in ten days.


© Stephen Tierney

© Stephen Tierney

Continue reading…

©






 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: