© Bebete Viégas

© Bebete Viégas
  • Architects: UNA Arquitetos
  • Location: Cotia, Brazil
  • Authors: Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas
  • Area: 400.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Bebete Viégas, Nelson Kon
  • Collaborators: Carlos Faccio, Eduardo Martorelli, Henrique Te Winkel, Hugo Bellini, Julia Jabur Zemella, Marie Lartigue, Marta Onofre, Naiara Hirota, Rodrigo Carvalho
  • Topography: Projecto
  • Soil Survey: Ação Engenharia
  • Structure: Companhia de Projetos
  • Installations: Zamaro
  • Lightning : Lux Projetos
  • Waterproofing: PROASSP
  • Landscape: Soma
  • Irrigation: Irrigar
  • Acoustics: Acústica Design
  • Frames: JMar
  • Garden: Doering paisagismo
  • Construction: F2 Engenharia

© Nelson Kon

© Nelson Kon

Text description provided by the architects. Designing a home presupposes making a commitment to shelter a family relationship. Atmosphere of the childhood, the journey of life and establish scales of measure of the world. At the same time, we understand the project as an essay, a possibility of many other constructions. This, in particular, seeks to reinforce the walk, the walk, as a way of perceiving the place. Times that live together. The desire for a house in which “that crossing lasted only an enormous instant (Guimarães Rosa)”.


Axonometric

Axonometric

© Nelson Kon

© Nelson Kon

The large corner lot had already thick dense trees, opposite the access lane, where there was a clearing. The deployment takes advantage of this free area, seeks to protect the residents from the noise of the street and opens to the small forest. The challenge is to build the floor, expanding its qualities.


© Nelson Kon

© Nelson Kon

Upper Floor Plan

Upper Floor Plan

© Nelson Kon

© Nelson Kon



The construction in section was design to fit to the geography, territory of small hills of São Paulo. The development in plan allows integration between the interior and exterior spaces, which alternate, fold and are completed with water, fire, vegetation. Four levels built from three parallel retaining walls organize the landscape.


© Nelson Kon

© Nelson Kon

Section A

Section A

© Nelson Kon

© Nelson Kon

The flat roof is a garden that almost touches the top of the site, making it easy to access its 45-meter stretch. The concrete structure houses the entire program as the terrain moves, creating plans with environments of different heights.


© Nelson Kon

© Nelson Kon

The entrance is realized by the lower part of the site, the shade is created by the volume of the dormitories, a metallic structure hanging from the concrete roof. A house on ramps, like those of Artigas, that allows the continuity of the circulations. The first section bridged over the water, leads to the living room and kitchen. In the second section, the ramp, now metallic, establishes the connection with rooms and library. A slight inflection in the volume ensures better natural light and protection for these rooms.


© Nelson Kon

© Nelson Kon

In contrast to the blind face, a balcony ensures shade in the afternoon. In this way, a path is completed, as a continuous drawing, connecting all spaces, going up and down the slope, without determining if we are burying or submerging.


© Nelson Kon

© Nelson Kon

Continue reading…

©









Movenpick Many GEOs


Loading...
TVC-mall WW
Coolicool WW