Located in Jaffa, Israel, this apartment is very old and you can tell that just by looking at it from the outside. Its design and structure are reminiscent of a cave because of all the domed ceilings, vaults and archways. Over the years, it’s been renovated and refurbished several times. In 2017 the latest renovation took place. It was a project completed by Pitsou Kedem Architects.

The fact that the apartment is in a very old building definitely has a lot to do with the architectural style
The apartment is interesting right from the start, featuring this vaulted entryway

The apartment has a total surface of 100 square meters and you can instantly tell that there’s something special about it even before entering. It has this unusual front door which basically takes up less than half of a large archway entrance. You can actually see inside the apartment which is a bit odd but at the same time intriguing and memorable.

The front door only occupies a section of the archway, the rest being a sort of window
The arched motif is repeated throughout the apartment in various different forms

One of the things the architects focused on during the refurbishment was the transition between the spaces. They wanted to give the apartment a unified look and in order to do that they had to level the floor to get rid of the height differences between the rooms. Of course, this meant that some of the archways became smaller but that’s what makes the interior design special.

The living room is pretty small but it feels really cozy, open and bright
Although small, these archways make the apartment feel very cozy and intimate

The dining area can be seen from outside. It’s this small and cozy spaces, between the kitchen and the living room. It has open shelves, a small round table and sleek and classic wire chairs. The pendant lamp that hangs above the table is both chic and modern.



Isn’t this dining area simply charming. It’s small but it looks wonderful
You can transition from the kitchen directly into the dining area

The kitchen feels a lot larger and more open thanks to its high ceiling. There’s also something else about the ceiling that’s worth mentioning. The architects managed to uncover the dome by getting rid of all the layers of plaster that were hiding it until then. They also removed the ceiling ornaments from all the spaces.

The kitchen feels large compared to the other spaces and that has something to do with the ceiling
The kitchen island is black, contrasting with the white walls and the light-colored flooring

Of course, the apartment wouldn’t be as charming and as beautiful as it is now if it didn’t offer such beautiful views of the sea. They can be admired from all the spaces, including the bedroom which has this large arched window facing the bed. Even the shower platform in the bathroom is facing the sea.

Although the spaces are small, there’s room for everything, including a workspace
The apartment offers wonderful views towards the sea which can be admired through large windows
Even the bathroom has vaulted ceilings and smooth curves

You’re reading Historic Apartment With A Cave-Like Interior And Views Of The Sea , originally posted on Homedit. If you enjoyed this post, be sure to follow Homedit on TwitterFacebook and Pinterest.

©