In Clint Eastwood’s exclusive Tehama resort in Carmel, a crisp, contemporary home prioritizes indoor/outdoor living.

The existing driveway was rerouted to a lower elevation, and the garage tucked underground so as not to detract from the surrounding views.

When a pair of empty nesters decided to trade San Francisco for a more rural refuge, they turned to Carmel–based practice Studio Schicketanz to bring their retirement home to life.

Set atop a cleared knoll punctuated with mature oaks, the home—known as Tehama 1—is grounded in crisp and clean modernism, yet also embraces its spectacular scenery with ample glazing and a natural material palette.

Stone walls, made with rock excavated on site, frame the ascent with cement steps.

Stone walls, made with rock excavated on site, frame the ascent with cement steps.

Bob Canfield

Spread out over 3,521 square feet, the single-story residence comprises a main dwelling and an adjacent guesthouse linked with a shared outdoor courtyard. Textured stone walls and plaster—rustic contrasts to floor-to-ceiling glazing framed with metal—define the low-lying volumes.

Full-height glazing ushers in incredible views of the hills to the south.

Full-height glazing ushers in incredible views of the hills to the south.

Bob Canfield

“The home is organized into a 14-foot-high, rectangular, glass-and-wood volume which runs north/south at the edge of the forest and the more solid plaster cubes which penetrate the glass,” explains Studio Schicketanz. “While the all-glass entry and living areas are open to the surrounding nature, the plaster cubes offer intimate spaces to retrieve to.”

The library, kitchen, and master suite are housed within the plaster cubes.

The library, kitchen, and master suite are housed within the plaster cubes.

Bob Canfield

See the full story on Dwell.com: Glass and Stone Combine to Dazzling Effect on California’s Central Coast

©






 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: