Fairfield House by Heartly



Redesigned in 2018 by Heartly, this modern two-story house is situated in Melbourne, Australia.










Description by Heartly

Fairfield House saw the renovation, extension and first floor addition to a quaint single-fronted weatherboard Victorian cottage. A contemporary yet warm and inviting open-plan living zone has been added behind the restored façade with bedrooms three and four, study, bathroom and rumpus completing the home on the first floor.

The opportunity to build on the boundary allowed a mud-room to be added to the front of the house in a contemporary lean-to style extension. This structure serves multiple purposes including storage, natural light provision to the entry via a sky-window and an anchor point for a substantial light-well, allowing day light and fresh air to flood the centre of the home.

Materiality within the Living spaces showcase the more elaborate of the refined palette. Shallow v-grooves cut into joinery panels are custom specified ensuring symmetry and subtlety. Also contributing to the pallet are honed Elba marble, featured as the expansive kitchen splash back, and textured blackened timber.

The design capitalises on opportunities presented by the site and existing dwelling including expansive access to northern light and restoration of existing character features of the cottage. A generous study nook and elongated window are tucked into a corner created by the kitchen. The design creates communal areas to gather and socialise as well as spaces for privacy, rest and work.

Photography by Jack Lovel

Visit Heartly

©