True to its name, the beautiful Tunnel House in Hawthorn, Australia acts as a link between not just different indoor and outdoor spaces, but also brings together contrasting styles from different eras. A classic double fronted cottage in a lovely suburb of Melbourne, the front-façade of this home stays true to its original design as it is left completely unaltered. But as you move through the home a brick and glass ‘tunnel’ connects the old, existing home with standalone, modern addition creating a seamless transition between the past and the future! Designed by MODO, this unique approach brings much more than mere renewed aesthetics with natural light flooding through the renovated interior.

Modern addition adds a cool courtyard and stylish living space to Aussie home

Living space between central courtyard and rear garden at the Tunnel HouseNew, pavilion-styled living area of the revamped cottage in MelbourneSmall rear garden and deck becomes a part of the living spaceDark wall adds visual contrast to the open and airy contemporary interiorKitchen and living area of the Tunnel HouseModern renovation to double fronted cottage in Hawthorn, AustraliaBrick and glass tunnel connects the old and new structures at this revamped Aussie ResidenceAsymmetrical butterfly roof brings in natural light



What was once a dark house because of its orientation is now a light-filled environment with the novel living space, being flanked by the small courtyard on one side and an inviting rear garden on the other. This was specifically done to not just bring in sunlight, but also ensure that the makeover allowed the homeowners to spend more time outside even while staying visually connected with the interior. With a dining area, kitchen, living, bath and laundry, the new family zone becomes the focal point of life at the Tunnel House.

Living space between central courtyard and rear garden at the Tunnel House

New, pavilion-styled living area of the revamped cottage in Melbourne

Small rear garden and deck becomes a part of the living space

Dark wall adds visual contrast to the open and airy contemporary interior

Kitchen and living area of the Tunnel House

Modern renovation to double fronted cottage in Hawthorn, Australia

Savaged bricks and sliding glass doors used for the tunnel along with the asymmetrical butterfly roof form the two exclusive features of the residence that let it stand out from the pack. Modern décor and a neutral color scheme combined with textural contrast further up the style quotient of this fabulous, reenergized cottage Down Under. [Photography: Peter Bennetts]

Salvaged brick used to create the tunnel that connects old and new structures inside the Hawthorn home

Brick and glass tunnel connects the old and new structures at this revamped Aussie Residence

Use of glass doors brings in ample natural light

Ingenious bathroom design with accent wood wall and glassy charm

Asymmetrical butterfly roof brings in natural light

Cheerful modern extension of double fronted cottage in Hawthorn

You’re reading Cottage Renovation in Hawthorn Connects Styles and Spaces, originally posted on Decoist. If you enjoyed this post, be sure to follow Decoist on Twitter, Facebook and Pinterest.

©