© Edmund Sumner

© Edmund Sumner
  • Architects: Sameep Padora & Associates
  • Location: Bhiwandi, Maharashtra, India
  • Design Team: Harshat Verma, Aparna Dhareshwar, Sandeep Patwa Assisted by: Sagar Kudtarkar, Parth Patel
  • Structural Consultant: Rajeev Shah
  • Area: 2000.0 m2
  • Project Year: 2018
  • Photographs: Edmund Sumner, Sameep Padora

© Edmund Sumner

© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. The factory is located on a plot in a logistical warehousing facility on the outskirts of Mumbai. As is typical of most industrial warehouses in the area, the default construction material for most buildings is corrugated metal sheathing and the general prevalent built form is opaque without visual or physical connection to the immediate environment, thus turning the precinct into a continuous hard edge.

Our first instinct was to position the project as relief from the experience of this existing impervious precinct mass. On the North-West corner of our site, a portion prone to seasonal flooding we consolidated a low lying, as a water body that fluctuates through the year allowing for water to enter and drain the site based on surrounding water levels. While the expression of the building’s heaviness was of interest, the heart of the project is the void of the central open to sky courtyard around which the factory’s building’s production floors are organized. These relatively thin floorplates ensured well-lit work spaces. The central open to sky courtyard is visually connected to the common spaces of the precinctoutside the building through the void under a 50 foot cantilevered floor over the seasonal water body doubling as a shaded breakout space for the employees.




© Edmund Sumner

© Edmund Sumner

The cast-in-place heavy concrete materiality of the ‘porous’ block is in sharp contrast to lightweight but opaque steel sheathing of the buildings around.


© Edmund Sumner

© Edmund Sumner

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

© Edmund Sumner

© Edmund Sumner

The corner void connecting to the central void courtyard creates an extroverted factory type, visually linking to the access road beyond the site as well as offering relief from the impenetrable adjoining building masses.


© Edmund Sumner

© Edmund Sumner

Continue reading…

©









Booking.com WW


Loading...
Aliexpress WW