Clerkenwell lofts 2 + 3



 

A couple of years ago I featured this London loft by Inside Out Architecture. The project was so successful, they recently completed 2 more renovations in the same building. The owners of a 3rd floor apartment in this converted industrial building were desperately in need of more space for their growing family. Their novel solution was to buy part of their next-door-neighbour’s apartment, taking the opportunity to refurbish both, resulting in adjoining projects within the same industrial shell but with very different outcomes. In the family home at no.15, the choice of materials sought to create a light and playful atmosphere, incorporating the clients’ love of design classics. With space being tight, most partitions were transformed into useful pieces of joinery. The kitchen incorporates a L-shaped stepped concrete countertop to pay homage to the existing building and divide the living spaces. Whitewashed birch plywood, whitewashed timber floors and plain white joinery provide a neutral background for elements of vivid colour. One element that stood out for me was the concrete beams in the first apartment and how fantstic they look with the rest of the ceiling covered in drywall. Love the concrete countertop too!

In the other apartment no.16, the client was a single male professional. The material palette for this apartment sought to create a calm and sophisticated series of spaces. At the heart of the project is a minimal timber “jewellery” box, discretely containing the main bathroom, storage, study, kitchen units and space dividing panels. This box divided a triangular plan, forming an entrance lobby, kitchen, gallery space and main living area. A secret bed behind the TV allows temporary transformation into 2-bedroom unit for guests.