© Stefano Berca

© Stefano Berca

© Stefano Berca

© Stefano Berca

Text description provided by the architects. The project revolves around the implementation of the first installment of the Casa Shore Park operation, located within the B and C plots, across a surface of approximately 2 Hectares. Our intervention consists mainly in providing a number of office floors, service areas, along with the complementary landscaping necessary to the accommodation of the “Business process offshoring”.


© Stefano Berca

© Stefano Berca

Our architectural response in regard of this first phase is one that highlights the different problematic that will be treated across the site, while also responding to its specific constraints.


© Stefano Berca

© Stefano Berca

A- Specific constraints of the first instalment:
The architectural intervention must emphasize the site entrance and draw a symbolic limit between interior and exterior spaces. The park, in its definitive configuration, is identified though the image of the buildings it holds within.


© Stefano Berca

© Stefano Berca

In view of its location along the road leading to the prefectures, the first housing complex expresses the dialectic between the urban public space and the interior landscape of the park. The flux management is optimized though control, hierarchy and fluid access.


Situation

Situation

The arrangement of spaces must allow great flexibility so that the projected buildings may satisfy the diverse and rapidly evolving requirements business structures.
The project must in fine allow the implementation of 40 000m² of modular office platforms.


© Stefano Berca

© Stefano Berca

B. Site related constraints:
The first instalment must at least accommodate the basic services necessary to the good functioning of the site. Scale wise, some services were sized to fit the global needs of the park, whereas others were sized in conformity with the specific needs of the first instalment.


© Stefano Berca

© Stefano Berca

The project, in its overall configuration, will be designed in a way that favors a harmonious integration with its environment,
-Through the conservation and densification of the site-specific flora,
-Through a HQE conceptual approach, consisting in the assessment of the overall impact of the constructions on the environment, according to the following criteria:      
          1. Energy, water, and waste management
          2. Hygrothermal comfort
          3. Maintenance – sustainability of environmental performance
          4. Relationship of the buildings with their immediate environment
          5. Visual, acoustic and olfactory comfort
          6. Water and air quality


Plan

Plan

C. The architectural statement:
The adopted morphology draws from a core concept combining transparency and protection, with an impression of hospitality when facing the city, and a more dispersed touch facing the park.


© Stefano Berca

© Stefano Berca

Through the diverse and numerous combinations it allows, this arrangement provides great flexibility in area distribution possibilities, easing the integration of the project in both its urban and natural landscapes. This morphology creates a homogenous urban facade overlooking the road, paired with a more disparate interior space overlooking the forest. Between the main body of the building and its satellites, the contrasting heights provide a dynamic scale varying from function to function.


© Stefano Berca

© Stefano Berca

Continue reading…

©




 

SUBSCRIBE:  DIY & Craft feed | Home & Garden feed Fashion & Style feed

 

Related Post: