© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega
  • Structural Engineering: Cero Motion, Juan Jesús Aguirre
  • General Contractor: Jesús Guillen
  • Joiner: Marcelino Vázquez
  • Site Area: 77790.78 ft2

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

Text description provided by the architects. Casa BGS consists of two small cabins connected by a living area in the middle of the Tapalpa forest. The site was chosen after careful consideration of existing trees. The volumes are disposed in such a way as to avoid any cutting of trees, the resulting scheme is not an orthogonal disposition of each volume, but a freestanding placement respecting each tree in site. The final placement was decided, not only by the natural space in the forest, but also to have 4 mayor trees right in front of the living area, making them a central feature of the view.


© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

Plan 01

Plan 01

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega



Each cabin consists of a simple 2 story stone building with several openings. The stone composition is demar- cated with Douglas fir framing each door and window, resulting in a pattern reminiscent of Mondrian’s simplest paintings. On the inside, the main sleeping area sits under a double hight space with a fire place. The only ele- ment in the cabin is a wooden box that contains the bath area and serves as backdrop to the beds headboard. On top of said box a second sleeping area is accessed by a lateral staircase.


© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

Section-detail

Section-detail

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

The bath is conceived as a space to be inhabited instead of just being utilitarian. It’s floor is black granite and has a trough that serves as a bathtub, it’s faucet is shared by that of the shower in the other side of a tempered glass. The shower itself sits outside the stone cabin, within the wooden enclosure and topped by a glass sky- light with an under-view of the pine forest. The whole bath area is enclosed in wood, including the ceiling with consist in 8” beams 8 inches apart, a second layer of 1.5” by 1.5” purlins support the hardwood floor of the se- cond sleeping area.


© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

The lighting is designed as natural as the rest of the materials, with Edison type lamps without shades and insta- lled directly over wooden surfaces, or with hanging fabric cables as chandeliers. All the plumbing is exposed in copper and bronce and designed to express itself and it’s sculptural quality.


© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

© Fernanda Leonel, Alvaro Moragrega

The connecting space is a simple living area, strategically placed to make the most of the view onto a vale. This central space is equipped with a free standing fireplace which hangs from the ceiling, the western façade opens up to the vale where a grill, terrace and fire pit complete the project.

Continue reading…

©









Movenpick Many GEOs


Loading...
Tidebuy WW