© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG
  • Engineering: Silva Mendes Engenharia Lda.
  • Constructor: AD Engenharia

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. According to the design premise of a single family dwelling – Carnaxide 8 House – this project seeks to establish a simple image with a clear relation with the landscape.
Starting from the site gross building area and its contextual legal limits (implantation area and number of floors pre-defined by the development) – a capable contemporary design was created in order to respect the defined design conditions which responds to the current requirements.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

The concept started from the volumetric distinction between private and social spaces.
The private space is formed by a “suspended white box” with light and pure lines. The social space, “attached to the ground” is brown painted, a textured darker material as a base to support the upper suspended volume (the private area).


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Ground floor plan

Ground floor plan

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

In this way, at entrance level (social area) – a ground relation is developed, attached to the courtyard, connecting interior/exterior experiences.
By opposition, at first floor level (private zone), the building volumetry is defined by a visual lightness – it is proposed, therefore, a white “box” supported and suspended over a textured volume. This overlap results, in a moment, in a play of shadows on the outer spaces of the courtyard.
This building transmits a sense of a “white stone” block suspended over a textured brown base attached to the ground.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

First floor plan

First floor plan

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Continue reading…

©




Related Post: