Cantilever House is a contemporary single-family house located in Damāvand, Iran, designed in 2021 by uc21 Architects.






















Description

The Project is located in Mosha, Damavand, 60 Km from Tehran at 2400 meters altitude and we have a very strong winter.

The land area is about 600 m2 with dimensions of 30 x 20 meters and a slope of 20%. According to the following expression we are confronted with such a difficult circumstance and trying to do our best to get the advantage of available spaces and land in order to meet the client demands. Due to this description, we decided to divide the land into 3 parts: the biggest one is located in the north of the land to locate the building in where there is the relevant road. The second part is used for the outdoor entertainment activities and the third part will be the green area of the lot.

From this base, we designed the basement for entertainment (consisting of a jacuzzi and bar) which is directly connected to the outdoor entertainment area where there is a heated swimming pool, a fireplace, and a multipurpose area.

The ground floor is used for the private area (sleeping area) and we designed 2 different volumes, a little one for the customer master bedroom and a big one used for the villa entry and guest bedrooms. To have more spaces and add more functions to this floor, we decided to extend both volumes and rotate by 30° in the southern part of them in order to have one more bedroom in the western part and also to have a bigger master bedroom. Furthermore, These Ground Floor extensions allow us to partially cover the swimming pool (useful for winter use on snowy days) and totally the fireplace area. At last, we pushed a northern portion of the biggest volume to have the building entry and to create a third little volume used as parking.

The last level (first floor) is used for the living area, also divided into 2 volumes, one for the living room and one for the kitchen and dining area. These volumes are placed perpendicular to the lower floors to have additional functions of the ground floor extensions: two large terraces. The living area is located on the top floor for the spectacular view we have of the surrounding landscape.

This concept helped us to have more area on the villa and have more garden area too, to satisfy all the client’s needs.

The best decision is to make a villa in harmony with the surrounding mountains by giving it a shape that resembles them and by extending some area of the floors by 1 meter alternating them, in this way pitches were formed, this facilitated both the drainage from rainwater both remembers and is very much in harmony with the environment in which it is found. Furthermore, it was decided to give a completely white color to the building to camouflage it with the snow in winter and make it significant with importance in summer. Finally, large glass surfaces were used to admire the beautiful view of the mountains

Photography by Mohammad Hassan Ettefagh

Visit uc21 Architects

The post Cantilever House by uc21 Architects first appeared on HomeAdore.

©