An old home in Lake Oswego, Oregon, receives a modern makeover, while keeping its midcentury charm intact.

The redesign of the staircase is a contemporary touch which could have just as easily existed in the home's original state. The wood slat screen blends with the wooden staircase and the wood ceiling opening the space and making it feel bigger—a huge improvement over the sheetrock wall that had been previously there.

Oregon–based David Horning of MOA Architecture has joined forces with principal designer Holly Freres of JHL Design to carefully renovate the 1955 three-bedroom dwelling. By using period-appropriate materials, the team has not only restored the property to its original warmth and charm, but also infused a modern, contemporary vibe. To emphasize the home’s tranquil lakeside location, two 10-foot sliding doors have been added to the living room to enable a seamless connection to the outdoors. 

Scroll ahead for the remarkable “before” and “after” images.   

The Kitchen Before:

The same view before the renovations.

The kitchen had been remodeled in the 1980s but suffered from an unfortunate layout. 

JHL Designs

The Kitchen After:

The kitchen had been remodeled in the 80s and had an unfortunate layout. JHL Design revised the layout using an open kitchen concept and adding an eat-in bar. The redesign also brought back some of the original windows from the front of the house that peeked into the kitchen and modernized it by hanging shelves over the window for convenience and architectural interest. Oregon White oak was used for the cabinet faces and the countertop is quartz.

The renovation revised the layout with an open kitchen concept and added a breakfast bar. Hanging shelves were added over the window for functional and aesthetic reasons. Oregon White oak was used for the cabinet faces and quartz was used for the countertop. 

Lincoln Barbour

The fireplace core, which is open on both sides to the living room and here in the kitchen, had been covered in sheetrock. The design team exposed the original brick adding character and period-appropriate authenticity to the rooms.

The fireplace core—which is open to two sides: the living room and here in the kitchen—had been covered in sheetrock. The design team exposed the original brick, which instantly added character and period-appropriate authenticity to the rooms.  

Lincoln Barbour

The Dining Room Area Before: 

A view of the dining room area from the living room before the renovations. Drywall covers the fireplace and a built-in bookcase is at the rear.

A view of the dining room area from the living room before the renovations. 

JHL Designs

The ceiling before renovations. Paint was removed exposing the original warmth of the cedar planks.

The living/dining area before. 

JHL Designs



The Dining Room Area After: 

The design team exposed the original brick highlighting the warmth of the original wood ceiling.

As you can see above, the original brick of the fireplace is now exposed, highlighting the warmth of the cedar ceilings. The dining room connects the living room/kitchen and overlooks the terrace, giving the home a strong sense of the outdoors.

Lincoln Barbour

The Living Room Before: 

The fireplace covered in drywall.

The fireplace before the renovation.

JHL Designs

The stairway leading upstairs. The drywall was removed exposing it to the living room area.

The Living Room After the Renovations:

The redesign of the staircase is a contemporary touch which could have just as easily existed in the home's original state. The wood slat screen blends with the wooden staircase and the wood ceiling opening the space and making it feel bigger—a huge improvement over the sheetrock wall that had been previously there.

While the redesign of the staircase is a contemporary touch, it could have easily existed in the home’s original state. The wood slat screen blends with the wooden staircase and the wood ceiling, opening the space to make it feel bigger—a huge improvement over the sheetrock wall that had been previously there. The addition of Holly’s custom-design for a built-in sofa also helps to keep the living room comfortable and cozy. 

Lincoln Barbour

The Yoga Studio Before: 

What would become the yoga studio was originally the home's garage that had been previously converted into a home office space.

What would become the yoga studio was originally the home’s garage that had been previously converted into a home office space. 

JHL Designs

The Yoga Studio After: 

The original garage had been previously converted into a home office space. However, with the addition of wood ceilings, and sliding doors leading out to the garden it was transformed into a yoga studio for the homeowner where she now teaches and practices daily.

With the addition of wood ceilings and sliding doors that lead out to the garden, the former dark home office is now a bright and airy yoga studio for the homeowner where she teaches and practices daily. 

Lincoln Barbour

Project Credits:

Architect of Record: MOA Architecture

Interior Design: JHL Design

Structural Engineering: CSE Engineering 

Cabinetry Design / Installation: Heritage Woodcraft

©