Lanefab Design/Build gives the angular Mitchell House, originally built in 1965, a faithful makeover that honors its heritage.

The addition is connected to the existing home by a glass "bridge" that serves as the entry and maintains visual continuity through to the backyard.

Designed by renowned Canadian architect Arthur Erickson in 1965, the Mitchell House is a midcentury modern property located in Vancouver, Canada. The home is remarkable for its unique “wedge” design, which is actually half of an A-frame. The current owners purchased the 1,500-square-foot home (1,300 square feet were added to the home with the renovation) after falling in love with the West Coast, midcentury modern design. Inspired to preserve the home despite the fact that a larger house could be built on the spacious site, they called upon Vancouver–based Lanefab Design/Build to help them realize their vision. 

The house was originally designed for a different site, with the entry door in the middle of the ground floor; however, the site was changed and the house was built in its current location without altering the design. As a result, the home's relationship to its site

The house was originally designed for a different site, with the entry door in the middle of the ground floor; however, the site was changed and the house was built in its current location without altering the design. As a result, the home’s relationship to its site “is a bit more ad-hoc than other Erickson projects.”

Latreille Architectural Photography



Along with constructing a 1000-square-foot addition and a 300-square-foot garage, the primary intent was to create a new kitchen and dining area with a family room, and to give the home a proper entry sequence. The secondary goal was to improve the comfort and energy efficiency of the home by replacing the existing single-pane and Jalousie windows and updating the heating system with a more energy-efficient one. 

“The redesign aims to preserve the original massing of the home and to maintain views of the existing iconic timber frame structure,” explains Bryn Davidson, co-owner of Lanefab. So successful was the project that it received a heritage award from the district of North Vancouver—an acknowledgment which is also significant in that it is “emblematic of the need to consider midcentury architecture as part of our built heritage,” says Davidson. Scroll ahead to see the home’s spectacular transformation. 

Before: Exterior (With Carport)

Before: the "wedge-shaped" house had only a flat-roofed carport.

Before: the “wedge-shaped” house had only a flat-roofed carport. 

Photo: Lanefab Design/Build

Before: the carport from above.

Before: the carport from above. 

Photo: Lanefab Design/Build

See the full story on Dwell.com: Before & After: An Expanded Wedge-Shaped Abode Flaunts its Midcentury Roots
Related stories:

©









BookVIP WW


Loading...
Coolicool WW
Tidebuy WW