Before & After: An Artful Update Streamlines a Portland Midcentury

A two-phase remodel revitalizes this 1960 home in the Southwest Hills with warm wood accents and clutter-busting storage.

The mirror was replaced with a long window. The buffet moved with the owner from her childhood home. Black Eames chairs surround a generous wood table sourced by Annie Wise.

When the homeowners of this 1960 home in Portland’s Southwest Hills bought the property in 2009, they became the new owners of a lot of white carpeting, tired woodwork, dated wallpaper, and lackluster storage. Over time, they came to wish for a home that better suited their lives, but didn’t want to sacrifice the excellent midcentury bones.

These photos, taken from the home’s real estate listing, shows the "before" state.

These photos, taken from the home’s real estate listing, shows the “before” state.

Courtesy of Annie Wise

A two-pronged renovation became the answer to their problems. For the first phase completed in 2016, Fieldwork Design + Architecture remodeled the main floor. The firm swapped out the white carpeting for warm cork flooring, then strategically inserted variegated cedar planking. Fireplace surrounds received new plaster to bring in a subtle, earthy texture. Sharp black accents, whether via dining chairs or new patio doors, add definition. 

Before: Living and Dining Room

Before: this partial wall separates the living room from the entry. The cork flooring had already been installed, but the wood cladding around the fireplace needed updating.

Before: this partial wall separates the living room from the entry. The cork flooring had already been installed, but the wood cladding around the fireplace needed updating.

Courtesy of Fieldwork Design + Architecture

Before: the home has great views, but the white trim around the windows seemed out of place. The back of the dining room wall was mirrored.

Before: the home has great views, but the white trim around the windows seemed out of place. The back of the dining room wall was mirrored.

Courtesy of Fieldwork Design + Architecture

See the full story on Dwell.com: Before & After: An Artful Update Streamlines a Portland Midcentury

©






Loading...