Before & After: A Creative Couple Give Their Spanish Revival Home a Punchy Upgrade



A design duo reimagines a neglected Spanish Revival in Sacramento, adding light, color, and graphic tile.

The original fireplace was cleaned up and repaired. "Also, the room previously had just a small passageway to the kitchen and no real place to put a television. We’re not big TV watchers, so we wanted to keep the mantle TV-free, so that it was not a focal point of the room," says Valencia. "We opened up the passage to the kitchen to give the home a modern layout and added a built-in TV/media cabinet (on the left wall)."

Having gone untouched for some 70 years, this 1935 home in the Land Park neighborhood of Sacramento was in dire need of being updated when Christina Valencia and Kele Dobrinski bought it. The couple, founders of the multifaceted design studio Colossus Mfg., took the opportunity to tweak the layout for modern living and weave in a palette of high-contrast finishes, all while retaining many of the home’s characterful elements. 

“We wanted to stay true to the home’s traditional Spanish bones while giving it a fun, modern refresh that could accommodate our young family of five,” the firm says. Let’s see the evolution: 

Before: Exterior

Before: Since the house had sat so long unattended, the renovation required the couple to install all new plumbing and electrical, as well as a new HVAC system. Still, that neglect is what endeared them to the project: "It needed some serious love...which is what made it a gem to us, as it was being overlooked by others who saw it as too big of a project to tackle," says Valencia.

Before: Since the house had sat so long unattended, the renovation required the couple to install all new plumbing and electrical, as well as a new HVAC system. Still, that neglect is what endeared them to the project: “It needed some serious love…which is what made it a gem to us, as it was being overlooked by others who saw it as too big of a project to tackle,” says Valencia.

Photo: Colossus Mfg.

After: Exterior

The couple introduced new landscaping and privacy walls, one of which screens off a new pool in the front yard. The exterior received a fresh coat of white stucco, architectural embellishment around the bell, and black paint on shutters and original metal windows.

The couple introduced new landscaping and privacy walls, one of which screens off a new pool in the front yard. The exterior received a fresh coat of white stucco, architectural embellishment around the bell, and black paint on shutters and original metal windows.

Photo: Kat Alves

Before: Entry

Before: The entry needed updates to enhance its curb appeal.

Before: The entry needed updates to enhance its curb appeal.

Photo: Colossus Mfg.

See the full story on Dwell.com: Before & After: A Creative Couple Give Their Spanish Revival Home a Punchy Upgrade

©