Replacing a former administration center that was non-accessible, Wingårdhs develops a prefabricated, low-impact solution that reflects its garden surroundings.

The heart of Stockholm’s Sundbyberg Cemetery is full of life. It’s not what you’d expect from such a place, yet it’s what project architect and Wingårdhs’ managing director Gert Wingårdhs and his team set out to accomplish when tasked with designing a low-impact and low-key administration building on the grounds. The result is “calm and utilitarian,” says Wingårdhs. To achieve that effect, much acuity went into the project’s material selection, construction, and palette.

One of architect Gert Wingårdhs' favorite parts of the building is the reflection in the glass (although self-described as cliché).

One of architect Gert Wingårdhs’ favorite parts of the building is the reflective glass.

André Pihl

It started when the administrative staff of Sundbyberg needed more space to expand: offices, meeting rooms, staff locker rooms, as well as space for office equipment and a workshop. In addition, the existing space was not compliant with accessibility needs. The location in the park-like cemetery demanded a building that wouldn’t call too much attention and would preserve the garden character of the site.

The administration center is both comforting and practical—a simple yet sophisticated building that takes care of its visitors.

The administration center is both comforting and practical—a simple, yet sophisticated, building that takes care of its visitors.

André Pihl

The interior design is characterized by restraint. Wood complements leather and concrete for a modern, natural-looking building that blend together with its lush surroundings.

The interior design is characterized by restraint. Wood complements leather and concrete for a modern, natural-looking building that blends together with its lush surroundings.

André Pihl

 “We were asked to do something low-key and to make a small impact on the site,” says Wingårdhs—not an easy feat when your project site is small in scale and at the center of a cemetery. With glass and wood being the most common materials in Sweden, and needing to reduce construction disturbances on the sensitive site, the team opted for a cross-laminated and prefabricated approach to allow for rapid assembly and minimal site impact.



The bold, emerald hue complements the cemetery's lush surrounding gardens. The green glass reflects the surrounding vegetation, integrating the building into the garden spaces framed by the cemetery’s hedges.

The bold, emerald hue complements the cemetery’s lush surrounding gardens. The green glass reflects the surrounding vegetation, integrating the building into the garden spaces framed by the cemetery’s hedges.

André Pihl

“Having constructed multiple wood-finished buildings (left to natural greying, and in one case, charcoaled), we decided that a cemetery was not the right place for decay,” says Wingårdhs. “Glass is a very permanent material, and given the windows, a natural choice in a minimal palette.”

“It was key that the building should look tidy, timeless, and undecayed. It is simple and dignified.”

—Gert Wingårdhs

The green glass reflects the surrounding vegetation, integrating the building into the garden spaces framed by the cemetery’s hedges.

The green glass reflects the surrounding vegetation, integrating the building into the garden spaces framed by the cemetery’s hedges.

André Pihl

That palette—that bold, emerald tone—was intended to serve as a complementary approach to the surrounding gardens. “We usually try to get iron-free glass in order to not ‘stain’ the impression of the wood behind it,” says Wingårdhs. “This time, we accepted the iron and instead worked with the impurity. This led to the search of a deep multi-layered surface.” The green glass reflects the surrounding vegetation, integrating the building into the garden spaces framed by the cemetery’s hedges. 

The building, which will be unveiled on May 16, is surprisingly calm in nature, despite its jeweled hue. “It was key that the building should look tidy, timeless, and undecayed,” says Wingårdhs. “It is simple and dignified.” 

Wingårdhs developed a low-impact solution that would complement the garden surroundings of this administration center at Sundyberg Cemetery outside of Stockholm.

Wingårdhs developed a low-impact solution that would complement the garden surroundings of this administration center at Sundbyberg Cemetery outside of Stockholm.

André Pihl

Project Credits:

Architect: Wingårdhs

©