© Yves André

© Yves André
  • Architects: meier + associés architectes
  • Location: 1243 Presinge, Switzerland
  • Lead Architects: Philippe Meier, Ariane Poncet, Martin Jaques, An-Inès Pepermans
  • Area: 1430.0 m2
  • Project Year: 2017
  • Photographs: Yves André
  • Collaborators Architects: Teresa Blanco, Laurence Boye, Arnaud Mottet, Joao Pontes, Marta Alpuim
  • Civil Engineer: ab ingénieurs
  • Heating And Ventilation Engineer: SB Technique
  • Electrical Engineer: Rhône-Electra Engineering
  • Sanitary Engineer: Schumacher Ingénieries
  • Site Supervision: acau
  • Surveyor: Christian Haller, MBC

© Yves André

© Yves André

Text description provided by the architects. The project is located in a hollow at the edge of a forest bordering the Route de la Louviere in Presinge. The land slopes towards the northwest and the entrance to the site is via the lower end of the plot, on an internal road that also serves an EMS (a medico-social center) at the upper end. The compact nature of the volume allows for superb views of the surrounding greenery. Access to the apartments is via the private road along which is installed an access ramp leading to the parking area. The basement contains parking spaces, cellars, a civil protection shelter, and utility rooms.


© Yves André

© Yves André

Floor Plans

Floor Plans

© Yves André

© Yves André



The project proposes 12 apartments of four or five rooms, each with a corner loggia that allows for double solar orientation – with the exception of two apartments on the ground floor, one of which is extended by a terrace. Vertical circulation is via a naturally lit staircase, which creates a distance between the two apartments to the north and brings light to the center of the volume.


© Yves André

© Yves André

Access into each apartment is through a generously sized entrance hall which acts as an articulation between the daytime and nighttime zones, and which gives access to the daytime sanitary facilities. The living room is bright and opens onto a large space, in the corner of which is the loggia. The rooms have access to shared sanitary facilities and the master bedroom enjoys the use of a «private» bathroom.


© Yves André

© Yves André

In this place of great poetry, the material aspect of the volume takes on an important role. A simple expression is called for, in symbiosis with the wooded landscape and in harmony with the EMS de la Louvière. The facades are thus constructed in colored concrete with large openings, of which the natural wood joinery reflects the surrounding forest.


© Yves André

© Yves André

Continue reading…

©









Booking.com WW


Loading...
Coolicool WW
GearBest WW